Újabb autógyártó jelezte, hogy néhány éven belül megalkotja a saját önműködő gépkocsiját. A Tesla Motors ugyanakkor teljes mértékben a saját megoldásaira támaszkodna.

Elon Musk, a Tesla Motors vezetője bejelentette, hogy a kaliforniai cég járművekbe beépíthető robotpilótát tervez. Az új rendszert várhatóan a társaság elektromos autóiba építhetik majd be. A cél az, hogy az elektromos gépkocsik a jövőben akár önállóan is tudjanak közlekedni. Musk hozzátette, hogy az ehhez szükséges technológiát ők akarják kifejleszteni, vagyis nem támaszkodnának más gyártók rendszereire. A Tesla Motors már el is kezdte a fejlesztésekhez szükséges szakemberek toborzását.

A kifejlesztendő robotpilóta számos szituációban vehetné át az irányítást. A cégvezető azt az álláspontot képviseli, hogy néhány éven belül az utakon közlekedő járművek körülbelül 90 százaléka már robotautó lesz. Ugyanakkor az emberi ellenőrzés és beavatkozás lehetősége is meg fog maradni, a vezetők bármikor átvehetik majd az irányítást. Ennek oka, hogy túl nagy ugrás lenne a részben önműködő modellektől a teljesen önállóan közlekedő modellekre való váltás. Ez ugyan csupán néhány százaléknyi különbséget jelent, de ennek a lépésnek a megtétele rendkívül nehéz.

Az elmúlt hónapokban számos hasonló bejelentésre került sor. A világ második legnagyobb autóipari beszállítójának számító Continental együttműködési megállapodást köt a Google és az IBM vezetőivel. A kooperáció célja, hogy közösen új megoldásokat hozzanak létre az automatizált vezetés területén. Augusztus végén a Nissan jelezte, hogy önműködő autókkal jelentkezne 2020-ban és a Daimler is kínálna ilyen modelleket. Sven Gábor Jánszky trendkutató szintén azt prognosztizálta, hogy az önállóan közlekedő gépkocsik tíz éven belül elterjednek.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 838 582 megtekintés

Videó: 49 015 764 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042613

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh