A világ legvékonyabb üveglapja, melyet az amerikai Cornell és a németországi Ulm Egyetem tudósai alkottak meg, bekerül a Guinness rekordok könyvébe.

Az üvegtábla olyannyira lehetetlenül vékony, hogy elektronmikroszkóp alatt tisztán látszanak különálló szilícium és oxigén atomjai. A kétatomos vastagságú üveg egy véletlen felfedezés eredménye, magyarázta David A. Muller professzor, a Cornell Kavli Intézetének igazgatója. A tudósok grafén, szénatomok kétdimenziós lapjának előállításán dolgoztak réz fóliák és egy kvarckemence alkalmazásával, amikor észrevettek egyfajta "szennyeződést" a grafénen. Az ezt követő vizsgálatok kimutatták, hogy ez a hétköznapi üveg elemeiből, szilíciumból és oxigénből tevődik össze.

Mint kiderült, egy levegőszivárgás miatt a réz reakcióba lépett a kvarccal, melynek következtében szilícium és oxigén is keletkezett, ami egy üvegréteget ülepített az amúgy tiszta grafénre. A rekord vékonyság mellett az így keletkezett üveg egy immár 80 éve fennálló, az üveg alapvető szerkezetével kapcsolatos kérdésre is választ ad.

A tudósoknak, mivel nem volt közvetlen rálátásuk, nem értették, hogyan viselkedhet az üveg szilárd halmazállapotú anyagként, miközben tulajdonságai alapján inkább folyadéknak kellene lennie. A Cornell tudósai elkészítettek egy képet az üveg különálló atomjairól és felfedezték, hogy az feltűnően hasonlít W. H. Zachariasen az üveg atomjainak elméleti elrendezéséről 1932-ben felvázolt diagramjára. "Ez az a munka, amire ha visszatekintek a karrieremre, a legbüszkébb leszek" - mondta Muller. "Ez az első eset, hogy bárki képes volt szemügyre venni az atomok elrendezését egy üvegben"

Mi több, a kétdimenziós üveg egy napon alkalmazható lesz a tranzisztorokban, mint hibátlan, ultra-vékony anyag, ami fokozhatja a számítógépek és okos telefonok processzorainak teljesítményét.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 434 megtekintés

Videó: 48 918 835 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025553

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh