A felhőtechnológia a társadalom bizonyos részeiben napjainkra elengedhetetlenné vált, viszont általánosságban ez még nem mondható el. Mindez azonban hosszú távon nem fog így maradni. Andreas Reiter jövőkutató úgy véli, hogy az államnak online is garantálnia kell az adatvédelmet, de a társadalom dönt arról, hogy milyen világban fogunk élni.

"A mobil készenléti viselkedés, amelynek lényege az a kívánság, hogy bármikor hozzáférhessünk az adatainkhoz, rendkívüli mértékben ki fog bontakozni. A különböző hálózatoknak komoly befolyásuk lesz a mindennapi területekre, új modellek jelennek majd meg a gazdaságtól a politikáig. A technológia mindig egy lépéssel megelőzi a társadalmat, ezért a politikának kell egy demokratikusan biztosított, kollektív megoldást találni, aminek annyira biztonságosnak kell lennie, amennyire csak lehetséges. A megfigyelésekre politikai megoldást kell találni, az egyes cégek ezen a területen nem tudnak semmit sem elérni. A polgároknak kell rákényszeríteniük az államokat a játékszabályok betartására" - jelentette ki Andreas Reiter.

A szakember szerint meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és lehetőségek kiaknázása között, s a vállalatok csak ebben az esetben tudják kihasználni a létrejövő hálózatok innovációs lehetőségeit. Ehhez viszont tisztázni kell a jogi szempontokat is. Amennyiben egy cég kihasználja a különböző lehetőségeket, például a tömegek által gyűjtött pénzeket (a crowdfunding módszert), akkor tisztázni kell, hogy az így elkészített késztermékekkel kapcsolatos jogokkal ki rendelkezik? Ezen a területen is előrébb van a technológia a társadalomnál. Különösen a gép-gép kommunikáció vár nagy haladást, mely terület még az út elején tart. Az intelligens városok és hálózatok komoly fejlődési ugrásokat eredményezhetnek. A hálózatba kötöttség erősítése és az információk egyre nagyobb mértékű kiraktározása a számítási felhőbe, alapvetően változtathatja meg a társadalom struktúráját.

"Végeredményben a társadalom dönti el, hogy mennyire okos legyen a környezet. Ez egy filozófiai probléma is. A kényelmesség és a többletérték ugyan erős mozgatóerők, de mindig vannak olyan pontok, amelyek sok ember számára kellemetlenséget jelentenek. Ezért van az is, hogy az intelligens hűtőszekrények és a robotautók nem terjednek el. A határok persze eltolódnak: régóta létezik egy barcelonai klub, amelynek tagjai a bőrük alá beültették a belépést engedélyező chipet. Az elektronika egyre szélesebb körben, egyre közelebb kerül a testünkhöz. Amennyiben az emberek gátlásai tovább gyengülnek, akkor ez a fejlődési folyamat valamikor a kiborgokban fog végződni" - szögezte le Reiter.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Kötelező lesz-e a chipbeültetés? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 601 megtekintés

Videó: 48 304 416 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921216

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh