Komoly problémát okoznak az óceánok élővilágában az emberi szennyezések és az indokoltnál több halászat. Ha nem változtatunk a folyamatokon, nagy veszélybe kerülhet az életünk.

A világ óceánjainak élővilága és az emberek jóléte, egészsége szorosan, ám eléggé kibogozhatatlanul kapcsolódnak össze. Több kimutatás és kutatás állapította meg, hogy az emberiség egyharmada a szükséges állati proteinek 20 százalékát a tengeri élőlényekből nyeri ki. Azonban már korábban is felmerült, hogy a túlnépesedés miatt ez a fogyasztói kör jóval nagyobb, mint ami például két-három évtizeddel ezelőtt volt és ebből adódóan több élőlény fogy a vizekből.

Eme folyamatot pedig figyelni kell és ezért alakult meg az Óceán Egészség Mutató nevet kapott index, amelyet 2011. október 15-én hozott létre több, globálisan is ismert, a világtengerek állapotát kutató szervezet. Pár napja került ki a második értékelés az oldalra, melyben kiderült, hogy a mostani halászati folyamat egyszerűen nem fenntartható. Ben Halpern, a Kalifornia Egyetem tengerbiológusa és a projekt vezető kutatójának elmondása alapján "ezzel az ütemmel emberek millióinak az étkeztetését veszélyeztethetjük."

Az index 10 kategóriában összegzi a világ összes vizének az állapotát és ezen mutatók összességében nem romlottak a tavalyi óta, ám így is csupán 65 pontot kaptak az elérhető 100-ból. Az alacsony pont a "természetes termékek" kategóriának rossz szereplése miatt következett be, hiszen itt csupán 31 pontot adtak a kutatók. Eme menüpont alatt az emberi fogyasztásra alkalmatlan tengeri termékek (halolaj, korallok, szivacsok stb.) felhasználását mérték, ami nagyon rossz és pazarló. Ugyanakkor ez a túlhalászatnak is köszönhető, mivel gyorsabban emeljük ki a vizekből a tengeri lényeket és termékeket, mint ahogy azt a természet pótolni tudná.

Természetesen nem mindenki ismeri el az index eredményeit. Egyesek szerint teljesen átláthatatlan és bonyolult az osztályozási rendszer, azt azonban még ők is elismerik, hogy pár év múlva ha az ember egymás mellé teszi a kimutatásokat és osztályzatokat akkor kaphat egy képet a vizeink állapotáról. Ám változtatásra szükség van, ebben szinte az összes kutató egyetért.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 948 022 megtekintés

Videó: 49 098 179 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058918

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh