Brit régészek olyan egymillió éves leletekre bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy az előemberek az eddig véltnél jóval korábban készíthettek maguknak bonyolultabb használati eszközöket.

A Kenyában ásatásokat végző Liverpooli Egyetem kutatói szerint a kelet-afrikai ország Kilombe nevű településén végzett feltárások során talált pattintott kőeszközök sokkal összetettebbek, mint ahogy az a Homo erectustól (felegyenesedett ember, a modern ember őse) elvárható lenne - ismertette a Phys.org nevű tudományos hírportál a Philosophical Transactions of the Royal Society B nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

John Gowlett, az ásatásokat végző nemzetközi kutatócsoport tagja elmondta, az egymillió éves tárgyak kétszer olyan régen készültek, mint ahogy formájuk és bonyolultságuk alapján a szakemberek feltételezték volna.

A régészek elmondták, az ásatások során talált, az akkoriban használatos marokköveknél két és félszer hosszabb - feltehetőleg kézi fejszeként használt - karcsúsított eszközök igazolják azokat a pszichológiai feltevéseket, hogy az emberek természetüknél fogva éreznek különös vonzódást az ilyen formák iránt.

A gondos emberi kézimunka nyomait viselő tárgyakat valószínűleg állatok elejtésére, vagy növények betakarítására használhatták.

Általában az ilyen karcsú formájú eszközök sokkal későbbi korból, a Homo sapiens korából valók. A kézi fejszéket a korábbi Homo erectus készítette - magyarázta Gowlett.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 946 797 megtekintés

Videó: 49 097 558 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058868

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh