Régóta a vulkánok viselkedését kiszámíthatatlannak tartották. Moszkvai szakemberek cáfolták ezt a véleményt. Kidolgozták a vulkánkitörés matematikai modelljét, amely segítségével meg lehet határozni aktivitásának fokát. Azaz megérteni, mennyire veszélyes a vulkán az adott pillanatban.

A Moszkvai Állami Egyetem Földtani Tanszékének és a Mechanikai Intézetének tudósai kidolgozták a vulkán paramétereinek mérésére szolgáló modellt, amely paraméterek kimutatják a benne lezajló szeizmikus folyamatok aktivitási fokát. A vegyi összetétel és a kitörési termékek tulajdonságai alapján a tudósok meghatározzák, milyen folyamatok mennek végbe a vulkán mélyében, és a matematikai modell segítségével előrejelzik jövőbeni viselkedését.

„Ha összehasonlítjuk a magmás kőzetek kémiai összetételét és a modellünket, akkor meghatározhatjuk a csatorna méretét, amelyen keresztül emelkedik a magma – mondja Oleg Melnyik a Mechanikai Intézet laboratóriumának vezetője. – Ez segít a lehetséges kitörések erejének és a magma emelkedési sebességének a meghatározásában. Ez felbecsülhetetlen értékű információ, ha az emberek biztonságos helyre történő evakuálásáról van szó.

A program azt is lehetővé teszi, hogy tisztázzuk, milyen feltételek mellett jöhetett létre egy-egy magmás kőzet a vulkán mélyében. A kristályok megvizsgálása információt ad arról, milyen volt a magma hőmérséklete, és hogyan változott a nyomás a kitörés során. Ez pedig lépést jelent a szeizmikus folyamatok pontos előrejelzéséhez – jegyzik meg a kutatók.

A modell tesztelése céljából a tudósok elindultak a távol-keleti Kamcsatka-szigeten levő Bezimjannij (Névtelen) vulkánhoz. „Meg tudtuk határozni, milyen mélységben van a kitörési góc, és mennyi magma halmozott fel benne – mondta Oleg Melnyik. – Ez azt jelenti, hogy elég pontosan tudjuk előrejelezni a vulkán viselkedését.”

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 742 megtekintés

Videó: 48 324 160 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923957

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh