Az átalakított rovarokkal számos kutatóközpont kísérletezik, most az energiaellátást egyszerűsítenék.

Oszakai és tokiói egyetemi kutatók közös munkájaként jött létre egy miniatűr energiacella, amely elsősorban speciálisan átalakított csótányokon kapna helyet, hogy a vezérelhető mini-kiborgok energiaellátásában, az itt eddig alkalmazott akkumulátorok kiváltásában segédkezzen. A cella érdekes módon a rovarok saját testnedvét használja fel az energia termelésénél.

A 3D-nyomtatóval elkészített üzemanyagcella mindössze 20 x 15 mm méretű, ez elektródákból, egy aprócska tartályból, valamint a rovar testébe helyezett tűből áll. A tartályba a rovar saját testnedvét juttatják be, amely a trehalóz cukor, ebből generálják az áramot, amely később a vezérléshez szükséges technológiát, valamint a csótányon elhelyezett érzékelőket táplálná. A diffúzióval a tartályba jutó cukor átmegy a dialízis membránon, itt két enzim segítségével glükózzá alakul át, majd oxidációval glükózt és oxigént kapunk. A megoldás egyetlen csótány esetében 50,2 mikrowattos teljesítményt tudott felmutatni, ami elegendő lehet a szélesebb körű alkalmazáshoz.

A rovarok ilyen jellegű felhasználásával számos kutatóközpont foglalkozik, hiszen itt több eltérő terület jöhet szóba. Elsősorban érzékelők hordozására szeretnék felkészíteni a miniatűr kiborgokat, hogy azután ezekkel felderítsék a katasztrófa sújtotta területeket, mégpedig anélkül, hogy emberek alkalmazására kerülne sor. Amíg azonban az eddigi kísérletekben többnyire akkumulátorok szolgáltatták a szükséges energiát, az üzemanyagcella integrálása ezt kiválthatja, így nem lenne szükség utántöltésre, vagy akár egy későbbi cserére.

A vezeték nélküli érzékelőket cipelő rovarokból mobil hálózatot alakítanának ki, ezzel pedig széles területeket fednének le - hogy ez mennyiben lesz életképes megoldás, az majd az elkövetkező években derülhet ki.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 741 578 megtekintés

Videó: 48 947 984 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031137

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh