A bőr alá beültethető és 16 évig működőképes távirányítású fogamzásgátló chip készült Bill Gates támogatásával – írta a The Daily Telegraph.

A számítógépes chip a fogamzásgátló hatású levonorgesztrel hormon kibocsátásával szabályozza a teherbeesést. Az implantátum ugyanakkor távirányítható: a chippel rendelkező nő aktiválhatja, de ki is kapcsolhatja. A chipet a tompor, a felkar vagy a has bőre alá ültethetik be.

Az implantátum hosszú távú megoldást nyújthat a születésszabályozásra. A jelenleg használatos fogamzásgátló implantátum három évig jó, és működését csak úgy lehet leállítani, ha egy klinikán eltávolítják.

Az új chip alkotói – a massachusettsi MicroCHIPS startup cég – szerint ha az implantátum sikeresen túljut az utolsó teszteken is, akár már 2018 elején a piacra kerülhet, ráadásul „versenyképes áron”. A chip preklinikai vizsgálata a jövő év elején kezdődik.

A chip ötlete két éve merült fel, amikor Bill Gates kollégáival látogatást tett a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT): arról faggatták Robert Langer professzort, hogy létre lehet-e hozni olyan születésszabályozó chipet, amelyet egy nő ki- és bekapcsolhat. Az MIT szerint az implantátumnak kódoltnak kell lennie, hogy védve legyen a vezeték nélküli adatforgalom, és használata biztonságos kell legyen. A chip mérete 20x20x7 milliméter, a tárolt hormon pedig egy 1,5 cm széles mikrochipen kap helyet a készüléken belül.

Az implantátum működése esetén naponta 30 mikrogrammos hormondózist enged a szervezetbe oly módon, hogy a chip egy apró elektromos töltéssel felolvaszt egy ultravékony tömítést a hormon körül.

A szerkezet kétségtelenül előnyös lehet a családtervezésben, és más adagolható gyógyszerek esetében is megoldást jelenthet. Ugyanakkor Simon Karger, a Cambridge Consultants sebészeti és terápiás részlegének vezetője arról beszélt a BBC-nek, hogy az implantációs technológia bizonyos kockázatokat és kihívásokat is hordoz magában. Mint mondta, egy olyan jövő rajzolódik ki előtte, amelyben rengeteg dolgot kezelnek majd beültetett okos-rendszerek.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 375 911 megtekintés

Videó: 45 453 824 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6382209

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh