Bár az édesítőszereket az elhízás és a cukorbetegség ellen szedik, ezek ellentétes hatást válthatnak ki. A mesterséges édesítőszerek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerepet töltenek be életünkben, amely a kóros elhízás, illetve a cukorbetegség gyakoribbá válásával köthető össze. A cukormentes termékekben ilyen szereket alkalmaznak, ezeket többnyire a túlzott cukorfogyasztás eredményeként megjelenő állapot elkerülése érdekében fogyasztják, a hatás azonban sok esetben éppen a kívánttal ellentétes lehet.

A Nature magazinban megjelent tanulmány készítői több kísérletet is lefolytattak, amelyekben a természetes cukrot és annak mesterséges helyettesítőit, pontosabban ezek fogyasztásának következményeit hasonlították össze, először egerekben, ezt követően pedig emberekben. Az izraeli csapat az eredmények alapján úgy véli, hogy az édesítőszerek éppen az elkerülni kívánt állapotot válthatják ki, az érintett személyekben emésztési rendellenességet, metabolikus zavarokat eredményezhetnek, vagyis tovább rontanak a helyzeten. További tesztelésre van szükség, különösen ami az emberi páciensekre vonatkozik, ám az eddigi tesztek nem túl biztatóak.

Az első körben egereket tápláltak 11 héten keresztül természetes cukorral (glükóz), miközben egy másik csoport édesítőszeren élt (szacharin, aszpartám, szukralóz), a különbség pedig már ilyen rövid idő után is jól látható volt. A második csoport ugyanis intoleránssá vált a glükózra, aminek következtében megugrott a vércukorszintjük, azt pedig jól tudjuk, hogy ebből fakadóan túlsúly, illetve diabétesz is kialakulhat. A legsúlyosabb tüneteket a szacharin váltotta ki, itt az sem számított, hogy az érintett példányok testsúlya milyen volt a teszt előtt, mennyi fizikai munkát végeztek, illetve hogy mennyit ettek és ittak. A második körben ezért a természetes cukor és a szacharin okozta különbséget mérték, kimutatva, hogy ez utóbbi esetében a bélflóra is megváltozott, a módosult baktérium átültetése pedig az egyébként egészséges példányokban is hasonló metabolikus zavart produkált, bár ezt antibiotikumokkal kompenzálni tudták.

Ezt követően a kutatók egy 400 emberből álló csoport klinikai adatait vizsgálták át, itt is gyorsan összefüggést találva a mesterséges édesítőszerek fogyasztása, valamint a túlsúly és a cukorbetegség között – ezt azonban úgy is magyarázhatjuk, hogy az érintett személyek éppen a cukorbetegség miatt kezdték el fogyasztani ezen helyettesítőket. Az esetleges hiba kiszűrése érdekében egy 7 önkéntesből álló második csoportot teszteltek, amelynek tagjai egy héten keresztül a napi megengedett mennyiséget fogyasztották el az édesítőszerekből, közülük pedig ezután négyben mutatták ki a glükóz-intoleranciát és a bélbaktériumok megváltozását (ezen baktériumokat egerekbe ültetve az állatoknál is hasonló eredményt kaptak).

Ahogy azt említettük, további tesztelésre van szükség az adatok tisztázásához, illetve a folyamat pontosabb megértéséhez, a jelek szerint ugyanis nem mindenkinél jelentenek veszélyt ezek a szerek.

Forrás: sg.hu / nature.com Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 100 552 megtekintés

Videó: 48 325 359 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924082

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh