Egy izlandi cég jól halad a tesztekkel, három-öt éven belül piacra dobnák megoldásukat. Az elmúlt években több alkalommal olvashattunk az emberi szervezetbe ültetett, a művégtagok mozgatását gondolatokkal és azok vezeték nélküli továbbításával megoldó fejlesztésekről, ezek azonban kivétel nélkül klinikai kísérletek, többnyire laboratóriumi körülmények között működő, bonyolult eljárást igénylő platformok volt. Egy izlandi megoldás közelebb jár a megjelenéshez.

Az Össur bejelentette saját, úgynevezett implanted myoelectric sensor (IMES) fejlesztését, amely nevének megfelelően a testbe ültetett érzékelőkkel oldja meg az egyes művégtagok kényelmesebb és hatékonyabb használatát. A technológia egyik tesztelője, egy szintén izlandi, ám ma már az Egyesült Királyságban élő férfi, Gudmundur Olafsson nagyon is pozitívan számolt be eddigi tapasztalatairól, ami annak köszönhető, hogy a korábban használt megoldások egy viszonylag egyszerű és gyors beavatkozással kiegészíthetők.

A férfi, aki egy gyerekkori baleset szövődményei, az állandó fájdalom és a kínok miatt döntött egyik lábfejének és bokájának eltávolítása mellett, eddig is a cég termékét használta, ám ezt nagyjából egy évvel ezelőtt a már említett, közvetlenül a megmaradt izomszövetekbe ültetett IMES-érzékelőkkel toldották meg, amelyek az alig 15 percig tartó, mindössze 1 centiméteres vágásokat igénylő műtét után megfelelő módon működtek.

Ezen érzékelők az agyból érkező jeleket vezeték nélkül továbbítják a művégtagba, mégpedig komolyabb fáziskésés és külső energiaforrás nélkül. A kutatók szerint életre szóló megoldásról lehet szó, amely az elmúlt 14 hónapban nem okozott különösebb problémákat, mi több, elősegítette az addig elhanyagolt izmok regenerálódását, hiszen a szóban forgó esetben a férfi a művégtag megfelelő mozgatásához ismét a boka felett elhelyezkedő izmait használhatja fel aszerint, hogy miként szeretné pontosítani a súlyeloszlást. Olafsson elmondása szerint szürreális élményben van része, hiszen 11 év után ismét mozgatja a bokát, így többek között az ép láb megerőltetése nélkül fel tud állni a tolószékből.

Az illetékesek azt remélik, hogy a teszteket követően 3-5 éven belül megjelenhet a piacon a végleges megoldás, amely nagyban megkönnyítheti a művégtaggal élők életét.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 724 077 megtekintés

Videó: 48 934 158 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028687

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh