A mars-járók túl lassúnak bizonyultak, ezért a NASA drónokkal gyorsítaná fel a kutatást.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy a NASA két korosodó mars-járója tovább folytatja munkáját, ennek üteme azonban nem éppen ideális, hiszen az elmúlt években alig 60 kilométeres távolságot sikerült velük megtenni. A NASA ezért már dolgozik a Mars-kutatás új eszközein, amelyek a drónok terén elért eredményekre építkeznének.

Korábban már felmerült, hogy az amerikai fél drón segítségével térképezné fel a számunkra érdekes helyszíneket, ezek egyike volt az ARES (Aerial Regional-scale Environmental Survey of Mars), amely azonban nem az egyetlen jelentkező a szerep betöltésére, hiszen a listát immár az új Prandtl-m (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars) prototípusa bővíti ki, amely hamarosan az első teszteken is áteshet. Mindkét megoldás egy repülő szárnyra emlékeztet, amely egy vékonyka törzzsel egészül ki, az eredeti kivitelben különösebb kiegészítők nélkül, a későbbi küldetések során azonban itt kamerák és egyéb érzékelők is helyet kaphatnak majd.

A német Ludwig Prandtl-ról elnevezett drón még évekre van az élesben történő bevetéstől, de az első tesztek során több fontos kritériumot is vizsgálnak majd. A kevesebb, mint 1 kg-ot nyomó drón (amelynek súlya a Mars gyengébb gravitációja miatt odaát mindössze 45 dkg-ot tenne ki) először 30 ezer méteres magasságban repül majd a Föld légkörében, mivel ez (legalábbis a légkör sűrűségét tekintve) némileg hasonló körülményeket biztosít számára. Ezt követné a kocka-műholdban történő szállítás, majd pedig (siker esetén) egy harmadik fellövés, amelynek során 135 km-es magasságban oldanák ki a drónt, hogy az visszapottyanjon a Föld légkörébe és 30 ezer méter körül vitorlázva folytassa ereszkedését.

Ezen tesztekre csak évek múlva kerülne sor, de a NASA-nak bőven van ideje a vizsgálódásra, hiszen az űrhajósok részvételével lezajló küldetések csak a harmincas években indulnának el.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 689 240 megtekintés

Videó: 49 759 635 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7129926

Jelenleg az oldalon

27
Online

Interreg CE1013 REFREsh