Az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, melynek célja egy hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált növénytermesztési eljárás kidolgozása.

A hidropónia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztési eljárás, amelyhez talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak. Ennek egyik előnye, hogy helyet lehet vele megtakarítani, másrészt pedig a klasszikus eljárásokhoz képest sokkal több és többféle növény termeszthető így egy viszonylag kicsi területen - áll az ELKH MTI-hez eljuttatott pénteki közleményébében.  

A tájékoztatás szerint a hidropóniás rendszerek terjedését jelentősen lassítja, hogy a növények sokfélesége miatt a minőség-ellenőrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerőt igényel, elsősorban az egymástól gyakran eltérő kiskereskedelmi standardok miatt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen hidropóniás rendszert, ember-robot együttműködésre van szükség.  

"A projekt célja egy új alkalmazás, illetve egy előre meghatározott forgatókönyv alapján validált biztonsági protokoll létrehozása függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerekhez. Mindezt egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával fejlesztik ki a kutatók" - közölték.  

A H2020 kaszkádpályázaton 150 ezer eurós (csaknem 54 millió forintos) támogatást elnyerő, kilenc hónapos projekt 2021. januárban indult el.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 967 megtekintés

Videó: 48 289 538 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919772

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh