Több betegség esetében segíthetnek az immunrendszer figyelmét elkerülő nanorészecskék. A gyógyászatban több érdekes kísérlet folyik napjainkban, amelyek a különböző gyógyszerek hatékony eljuttatására, a betegségek és fertőzések által érintett területek célzott kezelésére fókuszálnak. A nanorészecskék korábban biztató eredményekkel kecsegtettek, itt azonban gondot jelentett az immunrendszer válasza, amelyet egy most közzétett tanulmány szerint végre sikerült megkerülni.

Az UC San Diego kutatócsoportja azt állítja, hogy az általuk felhasznált műanyag nanorészecskéket - amelyeket az emberi immunrendszer azonnal felismerne és megtámadna, mint idegen betolakodókat - sikerült a vérlemezkék sejtmembránjával bevonni, amelyek megvédik őket az ellenakciótól. Ezen membránok ugyanis tartalmazzák a megfelelő felismeréshez szükséges fehérjéket, így az immunrendszer nem falja fel őket, vagyis kivitelezhetővé válik a különböző betegségek és fertőzések helyben történő kezeléséhez szükséges gyógyszerek szervezeten belüli szállítása és elosztása.

A kísérlet során MRSA (methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureus), vagyis húsevő baktérium által megfertőzött egereken próbálták ki a módszert, összehasonlítva azt a hagyományos antibiotikumos kezelésen átesett példányok eredményével. A próbát siker koronázta, mivel az álcázott nanorészecskék ezerszeres csökkenést eredményeztek a baktériumszintben, mégpedig az eredeti adagolás egyhatodát használva csak fel. Arra is rájöttek, hogy (mivel a nanorészecskék sokszor sérült erekben gyűlnek fel) egy kemoterápiás szer alkalmazásával megakadályozható az érintett ér műtét utáni újbóli megvastagodása, ami további előnyökkel jár.

A pozitív vélemények mellett kritika is elhangzott, ugyanis a nanorészecskék a májban és a lépben végezték be útjukat, ez pedig egyesek szerint arra utal, hogy az immunrendszer mégis felismerte őket - itt további kutatásokra lesz szükség az eredmény igazolásához.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 550 140 megtekintés

Videó: 34 670 409 megtekintés

Látogatók

Összesen5647861

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh