Megtanulni egy új küzdősportot vagy repülőgépet vezetni, új nyelveket elsajátítani, akár alvás közben, hamarosan valósággá válhat a kutatók szerint. A Bostoni Egyetem és a japán Kyotoi Egyetem ATR számítógépes idegtudományi laboratóriumának kutatói úgy gondolják, hogy a jövőben az új ismeretek megtanulásához nem kell egyebet tennünk, mint leülni a számítógép elé és megvárni, amíg az adatállomány „feltöltődik” agyunkba.

A kutatók azt tanulmányozták, miként képes egy funkcionális mágneses rezonancia berendezés (FMRI) tudást „generálni” a vizuális agyi kéregállományon keresztül olyan jelek továbbításával, amelyek megváltoztatják az agyi aktivitás mintáját.

A módszert dekódolt idegvisszajelzésnek (Decoded Neurofeedback – DecNef) nevezik.

Nem szükséges hozzá gyógyszer és az alanynak még ébren sem kell maradnia. Egyszerűen agyi aktivitását átállítják a „cél” aktivitásminta alapján, amit kölcsönözhetnek például egy sztárfocistától vagy egy híres sakkjátékostól.

Takeo Watanabe, a kísérlet vezetője a Bostoni Egyetemen elmondta, hogy „a felnőttek agyának korai vizuális területei kellően plasztikusak az érzékelés útján történő tanuláshoz.” A kutatók onnan tudják, hogy a módszer működik, mivel az FMRI kezelésben résztvevő önkéntesek vizuális ügyességi tesztjeit összehasonlították azok eredményeivel, akik nem kaptak kezelést és az első csoport lényegesen jobb eredményeket ért el. A Mátrix trilógiában a szereplők úgy sajátítják el a kívánt ismereteket, hogy fizikailag rákapcsolódnak egy számítógépre, amiről a szükséges adatállományt feltöltik az agyukba. Nincs már messze a nap, amikor ezt a valóságban is megtehetjük, remélhetőleg az agyba épített csatlakozóaljzat nélkül, mondják a kutatók. A kutatás részletes eredményeiről a Science nevű tudományos folyóiratban olvashatunk.

Amennyiben az FMRI módszer nem válik be, van másik megoldás: a memória tabletta

A Baylor Orvosi Főiskola kutatói arra jöttek rá, hogyha egy bizonyos fajta molekulát, a PKR-t elnyomják, az fokozott agyi aktivitáshoz és hosszú távú emlékek kialakulásához vezet a felnőtt agyban.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a kutatók képesek ezt a molekulát mesterségesen blokkolni, így a módszer egyfajta memóriaserkentő tabletta kifejlesztéséhez vezethet.

Dr. Mauro Costa-Mattioli, a Baylor egyik kutatója elmondta, „Valóban hihetetlen, hogy a PKR-re direkt módon ható gyógyszerrel képesek vagyunk egyszerre a memóriát és az agy aktivitását is serkenteni.

„Egyéniségünk, az ember egyedi volta nagyrészt az emlékeinknek köszönhető. Ez a molekula lehet a kulcs ezeknek az emlékeknek a hosszabb távú tárolására, és emellett új emlékek létrehozásához is hozzájárulhat.”

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 463 304 megtekintés

Videó: 47 621 631 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6820702

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh