Az emberi agyhoz hasonló módon dolgozza fel a beszédet a kutyák agya: a szó hangsúlyára és jelentésére egyaránt, kombináltan figyelnek. A Science című tudományos lapban bemutatott magyar kutatás eredményeiről Andics Attila agykutató beszélt az m1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A szakértő szerint korábban nem volt lehetőség arra, hogy mágneses rezonancián alapuló képalkotásos módszert alkalmazó agyi szkennerbe helyezzék a kutyákat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói megtanították az állatoknak, hogy nyugodtan, mozdulatlanul feküdjenek percekig, miközben a fejükre helyezett fülhallgatón dicsérő és számukra jelentéstelen szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal.

"Arról, hogy az emberi agy hogyan működik, alapos elképzeléseink voltak. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire hasonlít ebben a kutya az emberhez" - mondta Andics Attila.

A kutatók szerint a kutyának az is számít, amit mondunk és az is, ahogyan mondjuk. Az emberekhez hasonlóan a bal agyféltekéjük segítségével dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak, de képesek a két terület összehangolására.

A dicséret aktiválja a kutyák például ételre, simogatásra is reagáló jutalomközpontját, de csak akkor, ha a szavak jelentése és intonációja egyaránt dicsérő.

A kutyák és az emberek agyműködése közti hasonlóság felismerése új utat nyit a tudomány számára, hiszen a kutyák "olyan izgalmas modellfajként lépnek fel az agykutatás területén, amire eddig nem volt példa" - fogalmazott az agykutató.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 154 961 megtekintés

Videó: 47 281 760 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6745768

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh