A gyártók különféle kreatív módszerekkel próbálják minél jobban megnehezíteni a készülékeik javíttatását, szervizelését, ami nem csak a felhasználóknak rossz, hanem a környezetnek is, hiszen így több lesz az elektronikai hulladék.

Az EU egy ideje küzd a gyakorlat ellen, és nemrég meg is szavazták a “Right to Repair” nevű előterjesztést, ami végre elhozhatja a sokak által várt fordulatot.

Több gyártót is lehetne említeni, de a felhasználók javítási lehetőségeinek korlátozásában az Apple járt az élen az elmúlt években. Az egy dolog, hogy a telefonokat nem lehet házilag könnyen szétszedni, és mondjuk egy aksit kicserélni, manapság ez már általános, de az almás vállalat jelentősen megnehezítette a szervizek munkáját, megbonyolítva és megdrágítva a készülékeik javíttatását.

Éppen az ilyen gyakorlatok felszámolására jött létre a “Right to Repair” (vagyis “javításhoz való jog”) kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a gyártók úgy alkossák meg a készülékeiket, hogy azok minél könnyebben javíthatók legyenek, és így tovább lehessen őket használni. Illetve az is fontos szempont, hogy a független szervizek, és maguk a felhasználók is hozzájuthassanak eredeti alkatrészekhez.

Az EU már 2020 óta készíti elő az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet, nemrég pedig hatalmas többséggel meg is szavazták, így már csak idő kérdése, hogy a gyártókat valóban kötelezzék a javítás egyszerűbbé tételére.

Az Apple-nél egyébként számítottak erre, és néhány hónapja már bevezették a “Self Service Repair” programot (egyelőre csak az USA-ban), ami annyit takar, hogy a felhasználók is hozzájuthatnak eredeti alkatrészekhez. Ez azonban még csak egy apró lépés a jó irányba, valószínűleg sokkal komolyabban át kell majd gondolniuk a stratégiájukat, ha meg akarnak felelni az EU-s szabályoknak.

Egy másik hasonló EU-s kezdeményezés az akkumulátorok házilag cserélhetővé tétele, az ezzel kapcsolatos javaslatot szintén megszavazták az Európai Parlament képviselői.

Forrás: napidroid.hu / phonearena.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 178 megtekintés

Videó: 48 920 960 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026029

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh