Az AR2987 jelű "halott" napfolt és maradványainál április 11-én kitörést észleltek a kutatók, a jelenség további koronakidobódást is okozott. Ezek várhatóan csütörtökön kisebb-nagyobb zavarokat is okozhatnak a Föld elektromos hálózatában és a műholdakban is.

Várhatóan április 14-én érik el a Földet azok a töltött részecskék, amelyek nagy sebességgel az AR2987 jelű "halott napfoltból" váltak le - írja az Independent.

Ezek a napfoltok egyébként mágneses áramlás hatására alakulnak ki és a belőlük érkező "plazmatömeg" a műholdakra és az energiarendszerekre is hatással lehet.

A lap szerint az elektromos rendszereket is megzavarhatja a "napvihar" és olyan városokban is lehet sarki fényt észlelni, mint New York vagy Idaho.

A kutatók szerint az ilyen napkitörések gyakoriak és ritkán okoznak "kellemetlenséget" a Földnek. Néhány esetben azonban a koronakidobódások során keletkezett plazmák geomágneses vihart kialakítva érik el bolygónkat.

A naptevékenység változása mintegy 11 éves ciklust követ, amelyet kitörések és sugárzási hullámok határoznak meg. A napfoltok száma ebben a ciklusban növekszik, és 2025-ben éri el a csúcspontját.

Forrás: napi.hu / independent.co.uk / livescience.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 700 megtekintés

Videó: 49 080 418 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056851

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh