A Facebook már teszteli annak a lehetőségét, hogy az üzenetküldő platformja még biztonságosabbá váljon.

Napjainkban nagyon sok alkalmazás mozog abba az irányba, hogy a felhasználói adatokat hatékonyabban védelmezze. Azt már sokan felismerték évekkel ezelőtt, hogy a csevegőknél erre különösen nagy szükség van, és a WhatsApp például jelentős részben ennek köszönhetően tudott piacvezető szerepbe kerülni. A Meta pedig a másik nagy üzenetkezelőjét, a Messengert is próbálja erre tolni.

A WhatsApp mellett ugyebár a Messenger is a Meta égisze alatt működik, és korábban ezek lényegében teljesen különböztek egymástól. Olyannyira eltértek, hogy tényleg nehéz volt közöttük azonos funkciót találni azon túl, hogy mindkettő kapcsolattartásra alkalmas. Az utóbbi időben viszont ezeket próbálja egymás felé tolni a vállalat, és szerencsére a Messenger az, ami határozottabban közeledik a WhatsApp irányába. Az egyik fontos dolog a szolgáltatásoknál a titkosítás, és most ezen a téren halad jó irányba a Messenger.

Sokan nem tudják, de a Messengerben már 2016 óta lehet úgy üzenni egy másik felhasználónak, hogy az üzenet titkosított lesz végponttól végpontig terjedően. A Secret Conversations funkció szolgált erre a célra. Lehetőséget nyújt a platform arra is, hogy automatikusan megsemmisülő üzeneteket küldjenek egymásnak a felhasználók, azonban az ilyen jellegű fejlesztések főleg az okostelefonokon működtek, a weben már nem. Márpedig az emberek jelentős része használja böngészőn keresztül is a Messengert.

A cég az évek során többször is elhintette, hogy bevezetésre kerül az alapértelmezetten végponttól végpontig biztosított titkosítás, azonban erre eddig nem került sor. Most azonban megjelent a fény az alagút végén, ugyanis hivatalos közleményt adott ki a Facebook arról, hogy tényleg elkezdődött a tesztelése a titkosított Messengernek. Illetve egészen pontosan annak a funkciónak, ami alapértelmezetten gondoskodik minden beszélgetés esetében a titkosításról.

A fejlesztők dolgoznak azon, hogy az okostelefonokon létrehozzanak a Messenger számára egy biztonságos tárolót, amire azért van szükség, hogy az emberek a titkosított beszélgetéseiket később is elérhessék biztonságosan. Hiszen ebben az esetben már nem lehet központi szervereken tárolni az információkat, hiszen az nem lenne biztonságos.

A biztonságos tárolóhoz csak egy előre beállított azonosító megadásával lehet majd hozzáférni, ez garantálja azt, hogy illetéktelenek nem tudnak majd egyszerűen hozzáférést szerezni. Generálható lesz egyébként véletlenszerű kód is, ez a legbiztonságosabb, hiszen ezt egészen biztos, hogy nem lehet majd semmilyen logika mentén csakúgy kitalálni, nem olyan, mint egy születési dátum számjegyei. Igény esetén meg lehet majd azt is oldani, hogy a biztonsági mentések egy távoli tárhelyszolgáltatáson kerüljenek elmentésre, ilyen esetben persze az adatot utaztatni kell, de mivel az védve van, így ennek elvileg nincs nagy biztonsági kockázata.

Mobilon lesz megoldott a biztonságos tároló, ezen a fronton az iOS és az Android ugyanúgy támogatott. Weben továbbra sincs megoldás az ilyen jellegű fokozott biztonságra.

A végponttól végpontig terjedő titkosítás a hívásoknál is gondoskodik majd arról, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a beszélgetések tartalmához. Azt is elmondta a bejelentésében a Facebook, hogy most még kétféle módon is lehet úgy üzenni, hogy a beszélgetés nyomtalanul elveszik, de ezek közül az egyik opciót fel fogják számolni. A szövegmezőben lentről felfelé húzással előhozható eltűnéses mód fog nyugdíjba menni.

Ha minden jól megy a tesztelés során, akkor a Facebook 2023-ban tudja majd széles körben bevezetni az alapértelmezetté tett végponttól végpontig tartó titkosítást.

Forrás: ipon.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 170 megtekintés

Videó: 47 973 302 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887964

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh