A fenti folyamat az, ami engem már évek óta zavar. Egyrészt (és erről már írtam) ott van a kell tárgyak bűvölete, amelyek javarészt csak az egót erősítik és egyfajta csalóka társadalmi státuszba ringatnak minket. Másrészt ott van a termelés és a marketing, amely azon ügyködik, hogy minél több kell tárgy legyen jelen az életedben, mert lemaradsz, hülyének néznek, nem fogod érteni mi is az, vagy egyszerűen ez a trend és kész. Persze ennek folytatása, hogy ha már beleszerettél egy bizonyos márkába, vagy termékbe, akkor kövesd nyomon annak termékfrissítéseit. Gondolom nem én vagyok az első, aki ha megvett egy-egy terméket, akkor figyelte, vagy legalábbis észrevette, hogy abból már kijött egy újabb típus és ez egy idő után idegesítő kezd lenni. :-)

Személy szerint én kihagytam az iPhone 3GS-emmel a 4-es szériát, de már az 5-ös modellel ez nehezen fog menni. Ez persze csak egy példa, de attól függetlenül, hogy a telefon operációs rendszerének szinte minden funkcióját élvezni fogom a régebbi modellen, mindig ott lesz az, hogy "hát ja de azért már öreg a telefonod!". Ezt közvetlenül a gyártó is sugallni fogja felém, mert előbb-utóbb olyan alkalmazások jönnek majd a piacra, amelyek el fognak lehetetleníteni - ki fognak zárni a kínált lehetőségekből. Közvetetten pedig ott lesznek az egyéb pszichológiai tényezők, amelyek zavarnak majd. Egy karcolás, vagy esetleg más régebbi típussal járó dolgok (az aksi nem bírja már annyi ideig - ez a téma visszaköszön majd a lenti filmben).

Egyszóval akarva-akaratlanul is része vagyunk egy nagy fogyasztói gépezetnek, amelyet előbb-utóbb aki tudatosan fogyaszt undorítónak és megvetendőnek fog találni. A multik egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek, sőt az országiakat szeméttelepként használjuk. Ez így van Afrikában és Ázsiában is. A filmben látható képeket egy pillanatra sem nézhetjük kívülállóként, mert emelje fel az a kezét, aki még nem dobott ki elektronikai terméket. Itt most lényegtelen, hogy az most működésképtelen volt (nyomtató), vagy egyszerűen csak idejétmúlt volt.

Felvetődik a kérdés, hogy mi a megoldás. Én konkréten a régi számítógépem alkatrészeit az interneten értékesítettem, még akkor is ha a vevőnek csak a postaköltséget kellett kifizetnie. Használja az, aki még tudja. El kell hinnem, hogy nagyon sok öreg számítógép működik még a világban, csupán lehet, hogy csak alantas feladatokra használják őket. Takarmányadagolókat irányítanak, meteorológiai adatokat rögzítenek, stb.

Ez persze egy út, de ezen kívül ezek a termékek valahol a világ másik pontján fognak kikötni. Túl gyors lett a világ, és felgyorsult a termékek életciklusa is. Már a drága elektronika is közelít egy rágógumi életciklusához. Gyors, intenzív élmény és kuka, jöhet a következő. Ez így nem ok.

Az alábbi filmet ajánlom minden tech rajongónak, geeknek, nördnek, fanboynak, és fangirlnek, minden fogyasztónak. Minden embernek.

Kattintson ide...

Forrás: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 230 968 megtekintés

Videó: 45 356 500 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6353121

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh