Egy belga tudós és két, az Egyesült Államokban tevékenykedő kutató nyerte az idei Világélelmezési Díjat, a genetikailag módosított növények előállításában elért sikereik elismeréseként. Ez az első alkalom, hogy a World Food Prize elnevezésű elismerést, amelyet gyakran egy mezőgazdasági Nobel-díjjal felérő díjként emlegetnek, genetikailag módosított (GMO) növények előállítói kapták.

A díjat odaítélő amerikai - iowai székhelyű - alapítvány szerint a gének növényi sejtekbe történő stabil átültetésével járó technológia növeli a terméshozamot, a növények kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló-képességét és a szélsőséges időjárási viszonyokkal szembeni tűrőképességét.

Az idei díjat a belga Marc Van Montagu, a belgiumi Genti Egyetem növénytechnológiai intézetének alapítója, Mary-Dell Chilton, a Syngenta nevű biotechnológiai vállalat alapítója és kutatója és Robert Fraley, a Monsanto cég vezető technológiai munkatársa kapta. A díj egyik fő támogatója is a Monsanto.

Van Montagu és Chilton egymástól függetlenül fejlesztette ki a biotechnológiai eljárást az 1980-as években, míg Fraley az első mesterségesen előállított gyomirtószer-rezisztens szójabab megalkotója. Eredményeinek köszönhetően a gazdák anélkül használhatnak gyomirtót a földjükön, hogy kárt okoznánk a termésben.

A 250 ezer dollár (57 millió forint) pénzjutalommal járó Világélelmezési Díjat a Nobel-békedíjas Norman Baurlog agronómus, emberbarát, a zöld forradalom atyja alapította. Olyan magánszemélyeknek ítélik oda évről-évre, akik hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez az élelmiszerek minőségének javítása, mennyiségének növelése, illetve hozzáférhetőségének elősegítése révén.

A belga kutató reményét fejezte ki, hogy az agrár Nobel-díj odaítélése a biotechnológiának elősegíti az Egyesült Államokban már széles körben termelt növények európai elfogadását is.

A világon tavaly 170 millió hektáron termesztettek génmódosított növényeket - emlékeztet indoklásában a díjat odaítélő bizottság.

Forrás: MTI

Kapcsolódó hírünk:

Nem a GMO-k lesznek az emberiség megmentői? Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 643 629 megtekintés

Videó: 48 843 268 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7013039

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh