A nagyméretű érintőkijelzőt használó biometrikus azonosítást fejlesztett ki a Yahoo Labs.

A Bodyprint technológia a széles körben elterjedt mobileszközök viszonylag alacsony felbontású, de nagyméretű, kapacitív érintőkijelzőjét használja szenzorként, hogy a felhasználót a kijelzőhöz nyomott testrészei – a fülkagyló, az ujjak, az ujjperecek vagy a tenyér lenyomatai – alapján azonosítsa. Az ehhez szükséges adatokat a megoldás a nyers, kapacitív képből nyeri ki.

Nem új keletű az okostelefonokba épített biometrikus azonosítás, az eddigi megoldások azonban többnyire az ujjlenyomat leolvasására korlátozódtak, és a szkennerek magas költsége miatt csak a csúcsmodellekben voltak elérhetők. IT biztonsági szakemberek ráadásul gyorsan kimutatták azt is, hogy ezek az ujjlenyomat-olvasók viszonylag könnyen feltörhetők. Más megoldások – például a szövegbeírás egyedi jellemzőit felismerő technológiák – még nem terjedtek el.

A Yahoo Labs kutatói ezért olyan technológiát fejlesztettek ki, amely a mobileszközökben eleve adott, kapacitív érintőkijelzőt használja szenzorként. Az érintőkijelzők kb. 6 dpi-s felbontása ugyan kisebb, mint az ujjlenyomat-olvasóké, felületük azonban sokkal nagyobb, így a felhasználó más testrészei alapján is megbízhatóan azonosítható. A kutatók által végzett tesztek során a Bodyprint technológia a fülkagyló alapján 99,8 százalékos pontossággal azonosította a felhasználót, 13 esetből csupán egyszer tagadta meg tévesen a hozzáférést.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a Yahoo Labs biometrikus azonosító megoldása mikor jelenhet meg az okostelefonokban.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 033 megtekintés

Videó: 48 323 566 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923898

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh