Egy új eljárással a perovszkit napelem-cellák méretét és hatékonyságát is növelni tudták.

A perovszkit napelemek több előnyt kínálnak a hagyományos, szilícium alapján gyártott példányokhoz képest. Szóba jön itt az olcsóbb előállítás, az energia-átalakítás hatásfoka, illetve a gyártási folyamat egyszerűsége is. Itt most sikerült kiküszöbölni az eddigi legnagyobb hátrányt, így jöhetnek a mainál jobb változatok.

Egy svájci kutatócsoport tette közzé eddigi munkájának eredményeit a Science magazinban, ebből pedig megtudhatjuk, hogy a perovszkit napelemek méretét sikerült megnövelni, amely azért jelent áttörést, mert a kis méret eddig megakadályozta a hatékonyság fokozását. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az 1 négyzetcentiméternél nagyobb példányok esetében eddig 15,6 százalék volt az átalakítási hatásfok felső plafonja, ezt azonban egy új eljárással most sikerült 19,6 és 20,5 százalék közé feltornászni, amivel gyakorlatilag beérték a hagyományos napelemek esetében megszokott arányt. Az elméleti határt (ami 30 százalék körül van) talán nem fogják elérni, de itt még látnak reményt a további javulásra.

Az új eljárás előnye, hogy az eddig használt mérgező anyagok helyett vákuumot és nagy hőt használnak a gyártás folyamán, ezzel pedig nemcsak a környezet károsítását, de az eddig sok fejtörést okozó szennyeződések keletkezését is megelőzik. Korábban 2017-re vetítették előre az első, kereskedelmi forgalomban kapható példányok megjelenését, a mostani felfedezés nyilván hozzájárul majd ehhez - egyes vélemények szerint belátható időn belül a teljes iparág erre az anyagra fog áttérni. Ezt még inkább ösztönzi a tény, hogy a perovszkit akár szilícium alapú rétegekkel együtt is használható, ezzel pedig még tovább javulhat a hatékonyság.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 748 668 megtekintés

Videó: 48 951 311 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031878

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh