A kontinensnyi országban szinte minden ágazat szenved az inkompetens kormányzati döntésektől, emiatt a digitális fizetési rendszerek komoly növekedést könyvelhettek el.

Az indiai kormány nemrég megszigorította a régi bankjegyek átváltását. A szabályok értelmében az év végéig a banki ügyfelek már csak egyetlen alkalommal fizethetnek be pénzt a bankszámlájukra. Aki rendelkezik hitelkártyával vagy csatlakozott valamilyen készpénz nélküli hálózathoz, az komoly előnyben van a többiekkel szemben. Az országban nemrég még legalább a tranzakciók 75 százalékában készpénzt használtak. Amióta azonban a miniszterelnök teljesen váratlanul bejelentette, hogy a két legnagyobb címletű indiai bankjegy érvénytelen, mindegyik készpénzen alapuló bolt hatalmas veszteségeket könyvel el. Nem csoda, hogy a kiskereskedők és például a fodrászok is átváltanak az elektronikus fizetésre.

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben megnőtt a kereslet a kártyaolvasó készülékek iránt. Az indiai piacot az amerikai Verifone és a francia Ingenico uralja. A megrendelt eszközökre ugyanakkor hónapokig várni kell. Eddig Indiában közel 1,5 millió kártyaolvasót értékesítettek, ez azt jelenti, hogy 900 emberre jut egy készülék. Kínában ugyanez az arány 1 a 25-höz.

Egyre népszerűbbek lesznek a digitális pénztárca rendszerek is. A piacvezető a Paytm - amely eleinte online kereskedelmi piactér volt - napjainkban már elsősorban okostelefonos alkalmazáson keresztül bonyolít fizetéseket, naponta akár 7 millió átutalást. Ez négyszer több annál, mint ahány tranzakcióra néhány héttel ezelőtt sor került. A jelenleg 150 millió felhasználós tábor minden egyes nap több százezer új személlyel bővül. Ez részben annak is köszönhető, hogy időközben a programot 10 regionális nyelvre is lefordították. Ezzel párhuzamosan a regisztrált kereskedők száma is nő.

A fő problémát azonban az jelenti, hogy több millió indiai még ma sem rendelkezik bankszámlával, akiknek viszont van, azoknak egy része nem tudja használni azt. Ezért is terjed villámgyorsan a Paytm mellett a FreeCharge és a MobiKwik is. Utóbbi esetében egyetlen hét alatt a 75-szörösére emelkedett a tranzakciók száma. November végén a szolgáltatásnak már 40 millió regisztrált tagja volt.

Forrás: sg.hu / nzz.ch

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 266 megtekintés

Videó: 48 290 172 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919804

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh