Először beszéltek a munkájukról azok, akik a tiltott tartalmakat távolítják el a közösségi oldalról.

A Süddeutsche Zeitung exkluzív anyagában arról a csoportról írt, amelynek keretében Berlinben több mint 600 személy dolgozik az Arvato nevű szolgáltatónál. A dolgozók úgy érzik, hogy nem támogatják őket megfelelően. A csapat tagjai először meséltek arról, hogy pszichikailag mennyire megterhelő a munkájuk.

Az Arvato munkatársai tavaly ősz óta törölnek tartalmakat a platformról. A konkrét törlési szabályok, a munkakörülmények és az alkalmazottak minősítése eddig nem volt ismertek, az újság riporterei azonban hónapokig tartó vizsgálatok után számos dolgot kiderítettek. Ehhez az Arvato számos korábbi és jelenlegi dolgozójával beszéltek annak ellenére, hogy a megkérdezetteknek elvileg tilos volt kapcsolatba kerülniük újságírókkal vagy a hatóság képviselőivel. Azonban az érintettek szerették volna nyilvánosságra hozni, hogy milyen munkakörülmények között dolgoznak.

A legnagyobb problémát az jelenti a törlésben segítők számára, hogy nincsenek megfelelően és pszichológiai szempontból felkészítve arra, amivel minden egyes nap szembesülnek. Sokan számoltak be stresszről, túlterhelésről és átláthatatlan leírásokról. Utóbbiak arról szólnak, hogy mely tartalmakat kell törölni és melyeket nem. Szintén számos munkatárs panaszkodott olyan problémákról, amiket a gyakran sokkoló tartalmak, például kínzásokról, gyilkosságokról és gyermekmolesztálásokról szóló felvételek megtekintése vált ki. Az alkalmazottak úgy érzik, hogy a problémáikkal egyedül hagyják őket és nem kapnak profi segítséget sem.

"Olyan dolgokat láttam, amelyek miatt erősen kételkedni kezdtem, hogy van-e az emberekben jó. Kínzás volt és állatokkal való szex." - nyilatkozta egyikük. A másik hozzátette: "Azóta, hogy gyermekpornó videókat láttam, gyakorlatilag apáca lehetnék - szexre már csak gondolni sem tudok. Több mint egy éve nem tudok intim kapcsolatba kerülni a párommal. Amint megérint, remegni kezdek." Egy harmadik személy a következőket nyilatkozta: "Tudom, hogy valakinek ezt a munkát is el kell végeznie. De olyanoknak kellene lenniük, akiket erre kiképeznek és akiknek segítenek ebben, s akiket nem vetnek annyira könnyen a kutyák elé, mint minket."

A negyedik pedig kiemelte: "A szabályokat alig lehetett megérteni. Azt mondtam a csapatvezetőmnek: Ilyen nincs, ezen a fotón minden tiszta vér, brutális, ezt senkinek sem szabadna látnia. De ő csak annyit reagált: Ez a te véleményed, de meg kell kísérelned úgy gondolkodni, hogy mit akar a Facebook. Úgy kellene gondolkodni, mint a gépeknek."

A csoport tagjai több országból származnak, külön csapatok vannak az arab, a török, a olasz és a francia nyelvhez. Az arab nyelvű csoportban olyan menekültek is dolgoznak, akik a szíriai háború elől menekültek, s akiknek lefejezési videókat és terrorista propagandaanyagokat kell megszűrniük. A fizetett bér alig haladja meg a minimálbért. Minden csoporttag szigorú, gyakran átláthatatlan előírásokról számolt be, amelyek gyakran változnak. A legalsó kategóriába tartozóknak naponta körülbelül 2000 bejegyzést kell átvizsgálniuk. A felsőbb kategóriákban lévők videókat is néznek és körülbelül 8 másodperc alatt kell eldönteniük, hogy törlik-e a felvételt vagy sem.

A Süddeutsche Zeitung megszerezte a belső törlési szabályokat is, amelyek világosan szabályozzák, hogy mit kell eltávolítani és mit nem. Az sosem számít, hogy mi látható egy képen, kizárólag a kép és a szöveg kombinációja az érdekes. Az erőszakot népszerűsítő vagy éltető bejegyzések például tilosak. Önmagában viszont az erőszakot ábrázoló felvétel nem feltétlenül tiltott. A migránsokat szabad "mocskos tolvajoknak" nevezni, de a "terrorista", a "gyilkos" vagy a "szexuális bűnöző" kifejezéseket el kell távolítani a Facebookról. Szintén tilosak azok a mondatok, amelyek a migránsokat a mocsokkal hasonlítják össze.

Az újság 19 kérdést tartalmazó levelet küldött az Arvatónak, amely ezekre a következő nyilatkozatot küldte: "Megbízónk, a Facebook fenntartja magának a jogot, hogy az együttműködéssel kapcsolatos minden sajtómegkeresést saját maga dolgozzon fel." A Facebook németországi irodája pedig az adott kérdésekre vagy nem válaszolt konkrétan vagy csak annyit írt: ezzel kapcsolatban nincs mit mondania.

Forrás: sg.hu / sueddeutsche.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 150 981 megtekintés

Videó: 47 275 108 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6743963

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh