Az online tartalmak közösségi finanszírozásáról híres oldal felvásárolta a Clear Talent technológiai toborzócégét, ami a munkaerő-bővítés mellett további újdonságokat hozhat a platformra, valamint a vállalat e-kereskedelmi ambíciói jelentősen növelhetik az alkotók jövedelmét.

A patronálás tevékenységének térnyerése nyomán különböző termékekre specializálódott új platformok jönnek létre, amik tovább erősítik a kulturális javak közösségi finanszírozását. A San Francisco-i Patreon startup vállalat – amely leginkább arról ismert, hogy segít a tartalomkészítőknek úgynevezett „patronáló” tagságokat értékesíteni – felvásárolta a Clear Talent technológiai toborzócégét, amivel új funkciók bevezetését tervezi az oldalon, valamint a cégnek szándékában áll megduplázni azt a bevételt, amit az alkotói havonta keresnek – írja a Reuters.

A vállalat 2013-as alapítása óta a piac egyik vezető szereplője lett, továbbá úttörő szerepe volt az alkotói gazdaság (creator economy) globális növekedésében, amivel a tartalomgyártók közvetlenül a közönségtől tehetnek szert jövedelemre. Azóta olyan nagyvállalatok is követték a trendet, mint az Alphabet-féle YouTube és a Twitter, akik szintén saját funkcióikat hoztak létre az előfizetések értékesítésére.

A Patreon idén januárra százmillió dollár éves bevételt termelt, ráadásul áprilisban – részben egy 155 millió dolláros tőkebevonás megvalósításával, illetve a világjárvány hatásainak köszönhetően – az oldal értéke 4 milliárd dollárra nőtt az Influencer Marketing Hub jelentése szerint.  Jack Conte vezérigazgató korábbi blogbejegyzése alapján, 2020 szeptemberének végére a több mint 200 ezer alkotó eddig együttesen 2 milliárd dollárnyi bevételhez jutott, amit közvetlenül a rajongóikon keresztül szereztek.

Az oldalon a felhasználóknak lehetőségük van közreműködni videók, podcastok, művészeti és tudományos termékek létrejöttében magánadományok segítségével. Gyakorlatilag akármekkora összeggel lehet támogatni az alkotók felfutását, valamint a felhasználók opcionálisan választhatják a „feliratkozás-alapú” modellt is, amivel havi rendszerességgel finanszírozhatnak projekteket.

A tartalomkészítők örülhetnek

A New York-i székhelyű Clear Talent felvásárlása 40 alkalmazottal bővíti a Patreont, ami a jelenlegi toborzó csapatának megnégyszerezését jelenti. A vállalat azt is reméli, hogy az összesen közel 300 alkalmazottról „elég gyorsan” 500-ra tudnak bővülni.

Julian Gutman, a Patreon termékigazgatója szerint – mivel az influenszerek ma már több különböző alkalmazásból szereznek bevételeket – a vállalat azon dolgozik a platform átalakításával, hogy segítsen a felhasználóknak egy helyen kezelni az üzleti tevékenységüket.

Az oldal bővítésével szeretnék, hogy idővel olyan bevételszerzési megoldások is elérhetők legyenek az alkotók számára, mint az online kereskedelem. További terveik között szerepel, hogy a felhasználók testre szabhassák a Patreon-oldaluk megjelenését, valamint olyan funkciókat is bevezetnek, amivel növelhetik a közösségi interakciók számát.

A változtatások bevezetésével – amelyek közül néhány még idén érkezhet – azt remélik, hogy sikerül 200 millió dollárra növelni az alkotóknak kifizetett havi jövedelmet, ami kétszerese a mostani összegnek.

Forrás: napi.hu / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 067 megtekintés

Videó: 48 289 726 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919784

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh