A rakéta problémái miatt inkább elhalasztják a minták begyűjtésére irányuló küldetést.

A kínai illetékesek eddig novemberre irányozták elő a Chang’e 5 startját, erre azonban a Hosszú Menetelés 5 típusú rakéta problémái miatt biztosan nem kerül sor. Ehelyett valamikor 2019 során indulna el a küldetés, addigra ugyanis elkészül a javított változat, amely kiküszöbölni hivatott a nyár folyamán bekövetkezett malőrt.

Több rövid Twitter-bejegyzésből szerezhettünk tudomást szeptember második felében arról, hogy a kínai űrügynökség inkább elhalasztotta a novemberi startot, amelyre a júliusban bekövetkezett kudarc után került volna sor. Akkor a HM-5 nem tudta elérni a számára kijelölt orbitális pályát, ezért a szakemberek jelenleg is vizsgálódnak, hogy pontosan meghatározzák a hiba okát. Eddig mindössze annyit közöltek, hogy a probléma az első fokozatnál merült fel, tehát a Holdra való leszállást eddig szimuláció során teljesítő szondával nincsenek gondok, mindenképpen szükség lesz azonban egy megfelelő rakétára ahhoz, hogy esélyük legyen elérni állandó kísérőnket.

Maga a szonda 8,2 tonnát nyom, ebben benne van a leszállóegység, a kiszolgáló modul, a felszínről felemelkedni hivatott eszköz, valamint a Földre visszatérő egység is. A terv szerint a szonda leszállna a felszínre, ott a helyszínen mintákat gyűjtene (az 1976-ban ugyanezt teljesítő szovjet Luna-24 után először), majd pedig visszaküldené ezen mintákat a Földre, hogy a szakemberek részletesen megvizsgálják azokat. Hivatalos menetrend ugyan még nincs, de (ahogy azt említettük) a rajtra valamikor két éven belül kerülne sor, amint bevetésre készen áll majd a HM-5B, vagyis az eredeti típus javított változata.

A júliusi problémát kielemző részletes jelentés az év végére készülhet el, addig a HM-5 novemberben egy másik startot végez majd el, hogy a balesetben megsemmisült Shijan-18 műhold helyettesét pályára állítsa.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 621 093 megtekintés

Videó: 41 355 161 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6063839

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh