A közösségi utazásmegosztó gyakorlatilag mindent bevetett a piacszerzés érdekében, külön osztályok foglalkoztak az illegális ügyletekkel.

A Waymo és az Uber között korábban kirobbant vita kapcsán került nyilvánosságra egy levél, amelyben a közösségi utazásmegosztó egyik volt munkatársa komoly dolgokat fogalmazott meg. A dokumentumban többek között az szerepelt, hogy az Ubernél létezik egy különleges részleg, amelynek a feladata az, hogy ipari kémkedést folytasson, titkos információkat lopjon el, hivatalnokokat vesztegessen meg és illegális ellenőrzési intézkedéseket tervezzen meg, majd hajtson végre. Az anyagot egy ügyvéd jegyezte és olyan információkat tartalmaz, amelyek Richard Jacobs korábbi Uber-munkatárstól származnak. Az alkalmazottat áprilisban bocsátotta el a cég.

A részletes jelentés leírja, ahogy az Uber Stratégiai Szolgáltatások Csoportja megpróbál üzleti titkokat megszerezni a konkurens vállalatoktól. Az alkalmazott módszerek között van a lehallgatás és az adatgyűjtés. Az ilyen módon szerzett információk egy részét megkapta Travis Kalanick, a közösségi utazásmegosztó volt vezetője is. Az Uber szóvivője azt nyilatkozta, hogy még nem vizsgáltak meg minden felvetést és vádat. Az új menedzsment azonban világossá tette, hogy a jövőben becsületes és tisztességes módon akar harcolni a piaci részesedésekért.

A 37 oldalas levélben aggályok merültek fel egy másik részleggel szemben is, amelynek neve Piactér-elemzési Csoport és amelynek célja, hogy üzleti titkokat, forráskódokat és a vetélytársak ellen célzott információkat gyűjtsön össze. A Gizmodo már néhány nappal ezelőtt azt írta, hogy az Uber szisztematikusan és automatizáltan gyűjtötte a konkurens platformok adatait. A most megjelent levélben viszont szerepelt a kommunikációs csatornák lehallgatása is azért, hogy a vállalkozás előnyöket szerezzen magának a vetélytársakkal szemben.

Az Uber ezenkívül kémeket alkalmazott a taxis társaságoknál és a politikusok közelében. E kémek gyakorlatilag egy informátorhálózatot építettek ki, amelynek tagjai rendőrségi körökből is szereztek adatokat. A dokumentum miatt elnapolták a Waymo kontra Uber eljárást, hogy az Alphabet leányvállalatát képviselő ügyvédeknek legyen lehetőségük megvizsgálni az új információkat. A Waymo október közepén jelezte, hogy egymilliárd dollárt és nyilvános bocsánatkérést követel a közösségi utazásmegosztótól. Amennyiben a feltételei nem teljesülnek, pert indít. A vitát pont az váltotta ki, hogy az Uber megszerezte a Waymo egyik technológiáját. Nemrég pedig ismertté vált, hogy a közösségi utazásmegosztó egy 20 éves hackernek fizetett 100 000 dollárt azért, hogy ne derüljön ki egy adatlopási ügy.

Forrás: sg.hu / techcrunch.com / gizmodo.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 196 379 megtekintés

Videó: 47 324 770 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6755123

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh