A Pittsburgben tevékenykedő Powercast szakemberei 2003 óta dolgoznak vezeték nélküli akkumulátortöltő technológiák fejlesztésével, 2010 óta pedig konkrét terméket is kínálnak az érdeklődők számára a Powercaster formájában.

A Powercaster – mérete miatt – elsősorban az üzleti és ipari felhasználókat célozza, de a vállalat az elmúlt évek során felhalmozott tapasztalatot az átlagfelhasználóknak szánt termékek piacán is hamarosan kamatoztatja, ugyanis érkezik a kisebb és kompaktabb PowerSpot. A szett használatához a PowerSpot „adóhoz” Powerharvester vezérlővel ellátott eszközök kapcsolódhatnak, amelyek elméletben akár 80 lábnyi, azaz 24,4 méternyi távolságból is töltőáramhoz juthatnak, igaz, ennek mértéke olyannyira alacsony, hogy többnyire csak kisebb akkumulátoros érzékelők táplálásához elég.

A PowerSpot egy 3 wattos EIRP (Effective Isotropic Radiated Power) összteljesítménnyel működő vezeték nélküli töltőállomás, ami 6 dBi nyereségű, 70 fokban sugárzó beépített antennát alkalmaz, tápellátását pedig 5 voltos tápadapter biztosítja. A konfigurálást egyáltalán nem igénylő eszköz a 915 MHz-es frekvenciát használja, az adótól a vevőhöz jutó töltőáram nagysága pedig nagyban függ a közöttük lévő távolságtól. A legjobb teljesítmény 60 centiméteres távolságon belül érhető el. Ez a hatósugár kiváló lehet a vezeték nélküli kontrollerek, az okosórák, a fitneszkarperecek, a vezeték nélküli fejhallgatók és egyéb, viszonylag nagyobb töltőáramot igénylő eszközök esetében. 3 méteren belül a vezeték nélküli egereket és a vezeték nélküli billentyűzeteket is tölthetjük, de a Bluetooth alapú kihangosítók és a távirányítók is profitálhatnak a technológiából. A vezeték nélküli akkumulátortöltő elméleti maximális hatótávolsága 20-24 méter, viszont ekkora távolságból már csak nagyon alacsony töltőáram hasznosítására van mód, így ilyen távolról csak kis fogyasztású, kis töltőáramot igénylő szenzorokat érdemes táplálni.

A fejlesztők szerint a technológia segítségével egyszerre maximum 30 eszköz akkumulátorának töltésére van mód egyetlen töltőállomás bevetésével, ekkor viszont 30 felé oszlik a 3 wattos maximális töltőáram, azaz még a közeli eszközök számára sem jut túl sok áram. Ettől persze egyelőre kár tartani, hiszen eleinte nehéz lesz 30 olyan eszközt egy szobába zsúfolni, amelyek mindannyian rendelkeznek Powerharvester chippel, hiszen a technológia terjedéséhez időre lesz szükség.

A Powercast szakemberei a január elején megrendezésre kerülő CES 2018 alkalmával a gyakorlatban is megmutatják, mire képes az új töltőállomás, Kereskedelmi forgalomban várhatóan majd csak a következő év harmadik negyedévében bukkanhat fel a PowerSpot állomás, addigra remélhetőleg Powerharvester chippel szerelt eszközökből is kapható lesz néhány. Egy ilyen töltőállomásért eleinte 100 dollárt kérnek el, de később már 50 dollárért is hozzá lehet majd jutni, miután a tömegtermelés felfut.

Forrás: ipon.hu / tomshardware.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 692 megtekintés

Videó: 49 077 192 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056172

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh