A teljesen béna, még a kezüket is mozgatni képtelen emberek életét akarják így megkönnyíteni.

A Dán Műszaki Egyetem két hallgatója egy új szemkövető rendszert fejlesztett ki, amely a szemmozgásokat az okostelefon kamerájával rögzíti azért, hogy annak segítségével ajtókat lehessen kinyitni, a világítást le- és felkapcsolni vagy a fűtést szabályozni. A megoldást elsősorban a mozgásukban teljesen korlátozott személyeknek ajánlják.

Elias Lundgaard Pedersen és Frederik Ostergaard Neble sikeresen tudta ötvözni az általuk megalkotott rendszert különböző okosotthon megoldásokkal. Normális esetben minden funkció - például a fűtőtestek szabályozása, a világítás vezérlése, a riasztók ki- és bekapcsolása vagy erős napfény esetén az ablakok besötétítése - távvezérlőkkel, táblagépekkel és okostelefonokkal vezérelhető. Miután ez utóbbi nem mindig egyszerű a mozgáskorlátozottak számára, ezért a két hallgató egy olyan alkalmazást készített, amely a szemmozgásokat a funkciókhoz szükséges vezérlőparancsokká alakítja át.

Mindegyik mozdulat vagy mozdulatsorozat hozzá van rendelve egy parancshoz. Annak, aki használni akarja a rendszert, először gyakorolnia kell, hogy a szoftver pontosan értékelje a parancsokat és ne a világítást kapcsolja be akkor, amikor a fűtést kell feljebb vennie. Pedersen kiemelte, hogy napjainkban a fogyatékossággal élő emberek olyan személyi megoldásokat találnak, amelyek függenek a fogyatékosság fajtájától, az ő megoldásuk viszont mindenkinek szól. Ahelyett, hogy egy számítógépet szerelnének egy kerekes székre, sokkal kényelmesebb és gyorsabb minden funkciót a mobiltelefon segítségével vezérelni. Ráadásul az alkalmazott technika is olcsóbb, hiszen ma már gyakorlatilag mindenki megengedheti magának egy olyan mobiltelefon megvásárlását, amelyre az alkalmazást feltelepítik.

A technikát már sikeresen tesztelték a mozgáskorlátozottak számára létrehozott geelsgardskoleni iskolában. A tesztszemélyek a programmal kezeltek egy számítógépet anélkül, hogy megérintették volna azt. A hallgatók most azon dolgoznak, hogy a szoftver kiforrott legyen, ehhez viszont pénzre van szükség.

Forrás: sg.hu / dtu.dk

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 439 megtekintés

Videó: 48 924 121 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026666

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh