Kofi Annan küldetése az utolsó esélye lehet Szíriának arra, hogy elkerülje a véres háborút – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjával való találkozóján. Két napon át tárgyalta Moszkvában Kofi Annan az ország helyzetének megoldási tervét.

Már több mint egy éve tartanak Szíria területén a kormányellenes tüntetések, amelyek fegyveres összecsapásokká nőtték ki magukat. Ennek eredményeként naponta halnak meg civil emberek és katonák. Az ENSZ adatai szerint az áldozatok száma meghaladja a 8 ezer embert. A szíriai hatóságok azt állítják, hogy a jól felfegyverzett harcosok kezétől több mint kétezer katona és a szíriai rendvédelmi szervek tisztviselői vesztették életüket.

A találkozó ideje alatt Medvegyev felvázolta Annannak Oroszország elvi megközelítését a konfliktus megoldásához.

Nagyra értékeljük az Ön erőfeszítéseit és könnyen meglehet, hogy Szíria számára ez az utolsó lehetőség a véres háború elkerülésére, az Ön küldetése pedig pozitív eredménnyel zárul. Mi pedig mindenfajta támogatást és segítséget megadunk ehhez.

Annan válaszul megköszönte Medvegyev orosz elnöknek a támogatását:

Arra számítunk, hogy mint mindig, támaszkodhatunk Oroszország részéről segítségére, együttműködésére és tanácsokra. Dmitrij Medvegyev pedig jogosan mondta, hogy a közvetítők részvételével képesek leszünk meghozni a szükséges erőfeszítéseket ahhoz, hogy végül pontot tehessünk ennek az összetett és véres konfliktusnak a végére, illetve hogy biztosítani tudjuk a humanitárius segítséghez való hozzáférést azok számára, akik arra rászorulnak. Továbbá, hogy végül béke legyen ebben a régióban.

Kofi Annan öt közös elvet javasolt a szíriai válság megoldására: az erőszak megszüntetését minden fél részéről, pártatlan ellenőrzési mechanizmust, a külső beavatkozás kizárását, a humanitárius segítséghez való akadálytalan hozzáférést minden szíriai számára és a Szírián belüli politikai párbeszéd megkezdését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan fogadta el a különmegbízott javaslatát.

Figyelembe véve a szíriai vezetés helyzetét, Moszkvában úgy feltételezik, Annan fő feladata a mai napra az, hogy rábírja Bashar al-Assad ellenfeleit a tárgyalásokon való részvételre, és hogy így kompromisszumra jussanak a kormánnyal.

Az orosz fél meg van győződve arról, hogy a Szíriában uralkodó erőszaknak csak akkor vethetnek véget, ha a konfliktus összes résztvevője képes a tűzszünet bevezetésére és a nemzeti politikai párbeszéd megkezdésére, külső beavatkozások nélkül.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 260 megtekintés

Videó: 48 953 057 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032176

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh