Franciaország és néhány más állam úgy döntött, hogy megnyitja stratégiai kőolajkészleteit. Az Oroszország Hangja által megkérdezett szakértők szerint ez nem vezet el a kőolaj árának hosszú távú és átfogó csökkenéséhez.

Ez inkább csak lélektani játék, mert napjainkban a fekete arany árára más tényezők vannak kihatással. Eric Besson francia ipari és gazdasági miniszter a készletek megnyitásáról szólva elmondta, hogy Franciaország az Egyesült Államok kérésére hozta ezt döntést.

A Financial Times adatai szerint először Washington Németországhoz fordult. De Berlin közölte, hogy a saját kőolajtartalékait csak abban az esetben használhatja, ha „tényleges a fűtőanyaghiány”. Franciaország nagyobb készséget tanúsított. Párizs értésre adta, hogy felnyithatja a készleteit, hogy csökkentse az Irán elleni kőolajembargó következményeit, illetve a benzin árát, amely Franciaországban rekordszintre emelkedett. Az Egyesült Államok és más országok már próbálkoztak a kőolaj árának manipulálásával a tartalékok útján. Most a kőolaj-intervenció megismétlődhet – mondta Vlagyimir Revenkov, az Energetikai és Pénzügyi Intézet szakértője.

- A stratégiai kőolajtartalékokat a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) égisze alatt hozták létre az országok, mégpedig a világgazdaság és a kőolajpiacok stabilizálása érdekében. Ezért most elképzelhető ez a lépés. Tavaly az észak-afrikai események miatt az Egyesült Államok és az IEA megnyitotta tartalékait. Ez közel 60 millió hordót jelentett. De a gyakorlat azt mutatta, hogy ez kevéssé hatott ki az események menetére, az árképzésre.

A szakértők úgy látják, hogy a kőolaj világpiacon az árak csökkenése csak radikális intézkedésekkel képzelhető el, azaz ha több ország megnyitja a készleteket. Washington most Franciaország mellett tárgyal erről Nagy-Britanniával és Japánnal is. Egyelőre nincsenek konkrét eredmények. A francia tartalékok, ha ki is hatnak, ez csak az országon belül érvényesül. Másrészt a készletekkel az a cél, hogy hiány esetén biztosítva legyen az üzemanyag. Ez a deficit már nyáron bekövetkezhet, ha az EU nem talál adekvát forrást az iráni kőolaj pótlására.

Az olajárak növekedésével kapcsolatos aggodalmak az Irán elleni szankciókkal függenek össze. Irán a világon az ötödik, az OPEC-ben pedig a második legnagyobb kőolaj-kitermelő. Szaúd-Arábia az OPEC-ben az első helyen áll. El Rijád már jelezte, hogy kész teljes egészében „helyettesíteni” az iráni exportot. Ugyanakkor a szakemberek szerint ehhez sok időre van szükség. És éppen az időből futhatnak ki azok az országok, akik csatlakoznak a washingtoni kőolaj-intervencióhoz.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 866 211 megtekintés

Videó: 49 918 650 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140582

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh