Két kardszárnyú delfin szabadon bocsátásával megkezdődött az orosz Távol-Keleten felfedezett "cetbörtönben" fogva tartott csaknem száz tengeri emlős visszaengedése természetes közegébe - hangzott el abban a tévéműsorban, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

A több orosz tévécsatornán bemutatott tudósítás szerint a két orkát az Ohotszki-tengerben, a Santar-szigeteknél bocsátották szabadon, ott, ahol kifogták őket. A "cetbörtönben" tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint a tervek szerint kis csoportokban fogják elengedi, esetenként 1800 kilométerre a Szrednyaja-öböltől, ahol most fogva tartják őket. A szabadságuk visszanyeréséhez vezető hosszú útjukra elkísérik őket gondozóik, akikhez hozzászoktak.   

Putyin február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek  dolgozzanak ki megoldást a nemzetközi botrányt és szakértői összefogást eredményező "cetbörtön" problémájára. A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében - mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni - és pénzbírsággal sújtották.   

A "börtönben" fogva tartott állatokat külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Forrás: Pogár Demeter / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 694 589 megtekintés

Videó: 48 906 661 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023513

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh