Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett taxonómia-rendeletet. A képviselők arról döntöttek, hogy a földgáz és az atomenergia is tiszta energiának minősül.

A döntés értelmében a Parlament zöld utat adott annak, hogy az Európai Bizottság a gáz- és atomenergia-ágazatok egyes tevékenységeit – bizonyos feltételek mellett – beemeli a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek közé.

A Bizottság szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak van szerepük a zöld átállásban, ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál

Ausztria panaszt emel az Európai Bíróságnál az Európai Parlament szerdai döntése miatt, amellyel az uniós képviselő-testület plénuma az Európai Bizottság előterjesztésére a nukleáris- és földgázenergiát „zöld és fenntartható" átmeneti energiaforrásnak minősítette – jelentette be az osztrák környezetvédelmi, energiaügyi és innovációs miniszter.

Leonore Gewessler közleményében azt írta: „Különösen az ukrajnai háború fényében nem engedhetjük meg, hogy ‘zöldfestő programot’ működtessünk a nukleáris- és földgázenergiába való befektetések terén. (…)

„Az atomenergia és a földgáz felhasználása nem járul hozzá a klímavédelemhez.”

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az Európai Bizottság úgynevezett energia-taxonómia előterjesztését.

Az osztrák miniszter azt is jelezte, hogy Bécs igyekszik további tagállamokat gyűjteni a jogi beadvány támogatásához. Luxemburgi kollégája, Claude Turmes szerdán a Twitteren megerősítette, hogy a nagyhercegség szintén az Európai Bírósághoz fordul ebben az ügyben.

Forrás: hirado.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 884 524 megtekintés

Videó: 49 060 943 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054307

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh