Új alapra helyezné az Európai Unió (EU) működését Németország, a berlini vezetés szerint a decemberi uniós csúcson fel kell állítani egy testületet és meg kell bízni azzal a feladattal, hogy készítsen elő egy új szerződést - írta a Der Spiegel című német hetilap, amely szerint számos tagállam ellenzi a tervet.

A Der Spiegel vasárnapi számában megjelent beszámoló alapján a német kormány azt szorgalmazza Brüsszelben, hogy az Európai Tanács évzáró találkozóján hozzanak határozatot egy szerződés-előkészítő testület felállításáról, és döntsenek arról is, hogy mikor kezdődjék a munka.

Az új uniós alapszerződés a német javaslat szerint rendelkezne egyebek között arról, hogy az Európai Unió Bírósága ellenőrzi a tagállamok költségvetését és megbüntetheti a deficitszabályokat megsértő országokat.

Számos tagállam, például Írország és Lengyelország ellenzi a tervet. A dublini kormány az ilyen esetekben kötelező népszavazás kockázataitól tart, Varsó pedig úgy véli, hogy jelenleg nem lehetséges megállapodást elérni a 27 tagállam között egy új alapszerződésről.

Angela Merkel német kancellár beszédeinek visszatérő eleme, hogy a válságot az uniós integráció további elmélyítésével lehet megoldani, és a költségvetési politikát összehangoló fiskális paktumot egy új politikai unióval kell kiegészíteni, e folyamat során pedig az EU működéséről szóló szerződést is módosítani kell. Berlin a szerződés-előkészítő konvent létrehozására irányuló kezdeményezéssel kívánja formába önteni az elképzelést - írta a Der Spiegel.

A legutóbbi hasonló próbálkozás az úgynevezett európai alkotmány kidolgozásával megbízott konvent felállítása volt 2002-ben. A testület alkotmányjavaslatát Franciaország és Hollandia népszavazással elutasította, a helyére lépő Lisszaboni szerződést pedig Írországban csak a második nekifutásra sikerült népszavazással elfogadni.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 463 853 megtekintés

Videó: 47 622 382 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6820802

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh