Változást jelez a washingtoni kormány Irán-politikájában Joe Biden amerikai alelnök javaslata a kétoldalú amerikai-iráni párbeszéd felvételére - jelentette ki hétfőn Berlinben Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter.

Biden a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott arról szombaton, hogy az Egyesült Államok akár kétoldalú megbeszélést is hajlandó folytatni Iránnal Teherán atomprogramjáról.

"Ahogy tegnap elmondtam, optimista vagyok, úgy látom, hogy ez az új kormány valóban másfajta, legalábbis a korábbitól eltérő megközelítést keres az országommal kapcsolatos politikájában" - mondta az iráni külügyminiszter a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) ülésén. Hangsúlyozta: Irán reméli, hogy Barack Obama betartja az ígéretét és valóban elfordul a "rombolást és vérfürdőt" okozó háborús politikájától. Mindkét félnek a párbeszédre kell törekednie, hiszen "a konfrontáció biztosan nem vezet eredményre" - tette hozzá, megjegyezve, hogy azért is a tárgyalásokra van szükség, mert az atomprogram körüli vita "kezd unalmassá válni", és "előbb-utóbb úgyis meg kell találni a kiutat ebből a műválságból".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország alkotta csoport legutóbb tavaly júniusban tárgyalt a teheráni vezetéssel az iráni atomprogramról. Salehi vasárnap a müncheni konferencián bejelentette, hogy a tárgyalások február 25-én folytatódnak Kazahsztánban.

Az ENSZ BT több határozatban követelte az iráni urándúsítás teljes leállítását, és szankciókat is hozott ennek kikényszerítésére, sikertelenül. Nyugati országok feltételezése szerint Irán titokban atomfegyver előállítására törekszik. Irán azt állítja, hogy gyógyászati célú kutatásokhoz és energiatermeléshez van szüksége hasadóanyagra.

A szíriai kormány szövetségeseként számon tartott Irán külügyminisztere a berlini rendezvényen kérdésre válaszolva kifejtette: országa nem ad katonai támogatást a szíriai kormánynak, hanem gazdasági segítséget nyújt a szíriai népnek, szállít például üzemanyagot és búzát. "A szíriai hadsereg éppen elég nagy, nincs szüksége külföldi fegyveresekre" - mondta Ali Akbar Szálehi.

Hangsúlyozta: nem szabad kívülről beavatkozni a szíriai folyamatokba, a döntés lehetőségét meg kell hagyni a lakosságnak. A kormánynak és az ellenzéknek tárgyalásokat kell kezdenie a szabad, és nemzetközi felügyelet mellett tartandó elnökválasztásról. Arra a kérdésre, hogy Bassár el-Aszad jelenlegi elnök is indulhatna-e a választáson, az iráni külügyminiszter azt mondta, Aszadnak kell eldönteni, hogy vállalja-e a megméretést.

Egy izraeli újságíró azt kérdezte Szálehitől, hogy mi a véleménye Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök holokauszttagadó kijelentéseiről, és hogy ellátogat-e a meggyilkolt európai zsidók berlini emlékművéhez. Az iráni külügyminiszter erre csupán annyit mondott, hogy "minden holokauszt emberi tragédia".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 603 megtekintés

Videó: 48 303 404 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921083

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh