A Pentagon mintegy 100 katonát vezényelt a nyugat-afrikai Nigerbe, hogy azok pilóta nélküli repülőgépeket irányítsanak Mali légterébe és hogy megosszák az általuk szerzett hírszerzési adatokat az al-Kaidával szövetséges militánsok ellen harcoló francia erőkkel - közölte Barack Obama amerikai elnök pénteken a kongresszussal.

Az elnöknek a törvényhozáshoz intézett levele szerint az amerikai katonák szerdán érkeztek meg Nigerbe, ahová a saját védelmük és biztonságuk szavatolásához szükséges fegyvereket vittek magukkal. Obama szerint az információ-megosztásból a franciák mellett az Egyesült Államok más, regionális partnerei is részesülnek.

Az Egyesült Államok és Niger januárban írta alá az amerikai katonák státusáról szóló megállapodást, amely megnyitotta az utat azelőtt, hogy a nyugat-afrikai országba fegyvertelen drónok és katonai személyzet érkezzenek.

Franciaország januárban hajtott végre katonai beavatkozást a Nigerrel szomszédos Maliban, miután az iszlamista erők, amelyek a 2012-es katonai puccs nyomán ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét, előrenyomultak a főváros, Bamako irányába. Amerikai és európai aggályok szerint a szélsőségesek nemzetközi terrortámadások kiinduló bázisává alakíthatják át az országot.

Az Egyesült Államok Afrika több pontján is állomásoztat drónokat

és kémrepülőgépeket, de csak egyetlen állandó drónbázissal rendelkezik, a kontinens "szarván", Dzsibutiban. Az a támaszpont azonban csaknem 5 ezer kilométerre található Malitól.

A január végén megjelent amerikai lapértesülések szerint Washington

nem zárja ki, hogy az iszlamista fenyegetés erősödésével rakétacsapásokat is végrehajthat az egyelőre csak felderítést végző Predator drónokkal. A személyi állomány a jelenlegi száznak a háromszorosára is felduzzasztható. A drónokat az észak-nigeri Agadez város térségében fogják állomásoztatni, a mali, algériai és líbiai határ közelében.

Washington eddig alapvetően csapat- és teherszállító, valamint légi utántöltő gépekkel támogatta Párizs katonai fellépését. A két ország a hírszerzés terén is együttműködik. Az amerikaiak, akik kerülik közvetlen fegyveres beavatkozást, tűzvezetési koordinátákkal látják majd el a francia harci gépeket.

Az amerikai törvények értelmében Washington nem nyújthat közvetlen támogatást a bamakói kormányt tavaly megdöntő mali hadseregnek. A mali felkérésre beavatkozó francia erőknek nyújtott segítségnek azonban nincs jogi akadálya.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 755 megtekintés

Videó: 47 971 338 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887828

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh