A brit hadsereg az afganisztáni hadműveletek kezdete óta első ízben használ Nagy-Britanniából irányított pilóta nélküli felfegyverzett repülőgépeket - drónokat - Afganisztánban, elsősorban felderítési célokra - közölte szombaton a BBC a brit védelmi minisztérium tájékoztatását idézve.

A tíz Reaper típusú gépet a brit királyi légierő (RAF) kelet-angliai, Lincoln városa közelében működő támaszpontjáról irányítják.

Korábban az afganisztáni hadszíntéren alkalmazott brit drónokat is az Egyesült Államokból, az amerikai légierő Nevada állambeli Creech támaszpontjáról működtették.

A BBC védelmi tudósítójának a londoni védelmi minisztériumban elmondták: a Reaperek 500 fontos - 225 kilogrammos - bombákkal és földi célpontok támadására alkalmas Hellfire rakétákkal szerelhetők fel. A drónokat a minisztériumi tájékoztatás szerint az esetek "túlnyomó többségében" felderítési célokra használják, és az amerikai Predator gépektől eltérően nem vetik be őket előre kijelölt személyek elleni "célzott támadásokra".

A brit védelmi minisztérium szerint azokban az esetekben, amikor a drónok fegyverzetét is bevetik, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a légierő vadászgépeinek fegyverhasználatára.

A BBC-nek nyilatkozó minisztériumi források nem részletezték, hogy milyen esetekben került sor a brit drónok fegyverzetének bevetésére, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gépek használatával "számtalan katona és polgári személy" életét sikerült megmenteni.

A BBC idéz egy becslést, amely szerint a főleg Pakisztánban bevetett amerikai drónok támadásaiban 2004 óta 3533 ember vesztette életét.

Brit háború- és fegyverkezésellenes kampánycsoportok közölték, hogy tiltakozó megmozdulást szerveznek a drónokat távirányítással működtető angliai légi-támaszpont elé.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 154 megtekintés

Videó: 48 289 910 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919797

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh