Szíriai katonai források szerint az izraeli légierő szegényített uránlövedéket vetett be a vasárnap hajnali bombázásoknál, olyat, amely képes behatolni a vastag betonfallal épített bunkerekbe - írta az izraeli Jerusalem Post című angol nyelvű napilap hírportálja.

"Földrengést lehetett érezni a robbanásnál, majd egy hatalmas arany gomba tűnt föl. Ez azt jelenti, hogy Izrael szegényített uránlövedéket használt" - közölte egy magas rangú szíriai tiszt a Russian Today nevű orosz tévécsatornával hétfőn.

A szegényített urán a nukleáris reaktorok számára szükséges urándúsítás egyik mellékterméke, amely két és félszer keményebb az acélnál, ezért lehetővé teszi a kemény anyagokba történő behatolást. Mérgező anyag, de nem tekintik veszélyesen radioaktívnak. Használata az esetleges hosszú távú hatások miatt ellentmondásos.

Az orosz tévécsatorna által megszólaltatott szíriai tiszt szerint a támadás inkább politikai ultimátumot jelentett, nem volt komoly katonai jelentősége. "Számos civil üzemet és épületet rombolt le és egy közönséges fegyverraktárat"- mondta.

Nyugati hírszerzési források szerint viszont a libanoni síita Hezbollahnak szánt Fateh-110 típusú rakéták szállítmányát semmisítették meg Damaszkusz környékén az izraeli légicsapások.

Rasmussen: a NATO nem tudja, ki használhatott Szíriában vegyi fegyvert

A NATO-nak "nincsenek mélyebb ismeretei" arról, ki használhatott vegyi fegyvert Szíriában - mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az atlanti szövetségnek - tette hozzá - "arra utaló jelek" jutottak a tudomására, hogy megtörténhetett vegyi fegyver alkalmazása a polgárháború sújtotta országban.

Rasmussen sajnálatosnak mondta, hogy a szíriai hatóságok nem engedik meg az ENSZ szakértő ellenőreinek a helyszíni vizsgálódást ebben a kérdésben.

A vegyi fegyverek alkalmazása - hangsúlyozta a NATO első számú civil tisztségviselője - a nemzetközi jogi előírások megsértését jelenti, függetlenül attól, hogy ki volt az esetleges elkövető.

Emberi jogi ügyekben eljáró ENSZ-megbízottak - vasárnapi közlés szerint - a szíriai polgárháború sebesült áldozataitól és az egészségügyi dolgozóktól olyan tanúvallomásokat gyűjtöttek össze, amelyek - szemben a korábbi feltételezésekkel - arra utalnak, hogy nem a kormányerők, hanem a felkelők vetettek be szarin ideggázt a harcokban.

Rasmussen megerősítette, hogy a NATO-t továbbra is aggasztja a szíriai helyzet, és emlékeztetett arra, hogy a szomszédos Törökországban védelmi céllal telepítettek Patriot légvédelmi rakétákat.

Az elmúlt egy hónap főbb eseményeit áttekintő sajtótájékoztatóján Rasmussen újfent támogatásáról biztosította az áprilisban megszületett szerb-koszovói megállapodást, amely a Koszovóban tartózkodó, NATO vezette KFOR-erők számára az elkövetkező időszakra is további feladatokat ad a biztonság szavatolása, a nyugalom biztosítása terén. A főtitkár méltatta, hogy Szerbia és Koszovó egyaránt bízik a NATO pártatlanságában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Szíria szerint az izraeli támadás háborús cselekmény

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 066 megtekintés

Videó: 48 300 395 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920723

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh