Az Ammanban megrendezésre került úgynevezett Szíria barátai találkozón Oroszországot és Iránt ismét kritizálták az - egyelőre be nem bizonyított - újabb fegyverszállítmányokért Bassár el-Aszád rezsimje számára.

Eközben a francia Le Figaro az Európai Unió diplomatáira hivatkozva ijesztő számot közöl: az EU országaiból legalább 800 önkéntes dzsihadista harcol ma Bassár el-Aszad ellenfeleinek a soraiban. Akkor ezek után kit lehet hibáztatni azzal, hogy beleavatkozik a konfliktusba és támogatja a gonoszt? A Figaro arról számolt be, hogy az európai dzsihadisták többsége az Al-Kaidához fűződő szervezetekhez csatlakoztak, elsősorban az Al-Nusra Dzsabhat terrorista csoporthoz, amelyik a közelmúltban hivatalos ”hűségesküt” tett az Al-Kaidának. Európa most pedig épp ezeknek az embereknek szándékozik fegyvert szállítani, május 27-én az Európai Unió külügyminiszterei a szíriai fegyverszállításra vonatkozó embargó eltörlését szándékozzák megvitatni. Ezek szerint a Nyugat a terroristák fegyverszállítójává vált.

Az azonban nem világos, hogy a kamerák előtt a kannibalizmussal büszkélkedő terroristák támogatása hogyan egyeztethető össze az emberi jogokról és demokráciáról szóló beszélgetésekkel Európában és az Egyesült Államokban. Az sem világos, hogy ez a fajta támogatás miben segítheti a nyugati országok igazi érdekeit. Azonban ezek a következetlenségek a NATO által támogatott koszovói iszlamista harcosok időszakában kezdődtek el. Mellesleg ma ugyanaz a Figaro számol be a több száz Szíriában harcoló európai fegyveres közötti koszovói bevándorlóról. Továbbá több mint száz brit állampolgár, 80 belga iszlamista és több tucat dán, ír és német útlevéllel rendelkező terrorista is megtalálható ott.

Az európai sajtó azt állítja, hogy Aszad csak az orosz és iráni fegyvernek köszönhetően tartja magát. Mohammad Morandi, a Teheráni Állami Egyetem Nemzetközi Kutatások Karának dékánja nem osztja ezt az álláspontot, rámutatva az amerikai vezetés hibáira, amely alábecsülte az Aszad-rezsim népszerűségét.

A szélsőségesek száma egyre nő a közel-keleti országokban. Ez azonban az Egyesült Államok politikájának az eredménye, amelyik támogatja a szélsőségesektől eredő rezsimeket, elsősorban Szaúd-Arábiában és Katarban.

A szíriai lázadóknak szánt fegyverszállítmányok útvonala ismert. A pénz Katarból és Szaúd-Arábiából Törökország piacaira vándorol, onnan pedig a fegyverek a lázadók által felügyelt határon át szerte az országban. Vannak fegyverforrások a szomszédos Jordániában és Libanonban is. Hát innen ered, ahogyan régen fogalmaztak, a békére veszélyt jelentő fenyegetés.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 920 385 megtekintés

Videó: 49 083 077 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057400

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh