Li Ka-Sing tajvani milliárdos 130 millió dollárt (mintegy 29 milliárd forint) adományozott a haifai Technionnak, Izrael legrangosabb műszaki egyetemének, cserébe egy kínai kihelyezett tagozat létrehozásáért - írta hétfőn az izraeli Háárec című napilap gazdasági melléklete, a The Marker.

„Részesei leszünk a történelem egyik legnagyobb oktatási forradalmának, a kínai egyetemek forradalmának” - mondta Peretz Lavie professzor, a Technion elnöke, amikor átvette az intézmény történelmének eddigi legnagyobb adományát.

Ázsia leggazdagabb milliárdosa, a Forbes magazin világ-rangsorán nyolcadik helyen szereplő Li adománya révén a kínaiak megpróbálják lemásolni az izraeli műszaki oktatás fellegvárát - közölte a lappal a Technion elnöke.

Az adomány feltétele volt, hogy az izraeli egyetem tudományos szakembereinek a haifai módszereket kell átültetniük Kínába, az ott felépülő Technion Kuangtung Institute of Technology nevű intézménybe és az ott megszerzett tudományos fokozatokat az izraeli egyetemnek el kell ismernie sajátjaként.

Az új egyetem 330 000 négyzetméteres kampusza a Santou egyetem szomszédságában lesz Kuangtung tartományban, Hong Kong és Tajvani között félúton, közel a Kínai-tengerhez. Az izraeli egyetem első lépésként vállalta kínai kutatók doktori képzését angol nyelven, még az új helyi intézmény felépítése előtt, belőlük toborozzák majd a jövendő kínai iskola első oktatói karát.

A haifai intézményt hetvennégy egyetem közül választotta ki egy bizottság, amely a kínai műszaki oktatás megújításának példáját kereste a nagyvilágban. A kínai diákok már 2014-ben megkezdik mérnöki, környezetvédő mérnök és számítástechnikai mérnöki tanulmányaikat, az első két évben még Izraelben tanulnak, de a harmadik évet a tervek szerint már Kínában fejezik be az új intézményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 257 916 megtekintés

Videó: 45 376 838 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6360406

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh