Az EU gyorsítaná a horvát cseppfolyósgáz-terminál építését a Krk szigeti Omisalj városban, s ehhez hajlandó segítséget nyújtani - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a Jutarnji List horvát napilap szerdai internetes kiadásában.

Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa kedden részt vett a horvátországi Dubrovnikban a nyugat-balkáni országok államfőinek csúcstalálkozóján. A lapot tájékoztató forrás szerint Oettinger az értekezlet alkalmával tárgyalt Ivo Josipovic horvát elnökkel, és kérte a gázterminál építésének gyorsítását.

A lap szerint az uniós biztos Brüsszel teljes támogatását ígérte ehhez. Szerinte a terminál felépítésével jelentősen felértékelődik Horvátország Európa energetikai térképén. Az EU azt várja Horvátországtól, hogy gyorsan dolgozzon, tegyen javaslatot a beruházásokra, és minél hamarabb valósítsa meg őket.

A lapot tájékoztató forrás emlékeztetett arra, hogy az EU a krki gázterminált megépítését már a kiemelten fontos beruházások közé sorolta, és az Egyesült Államok is közölte, támogatja, hogy minél hamarabb épüljön meg a létesítmény.

A horvát lap szerint a Nyugat abban érdekelt, hogy megépüljön a krki terminál és a német-lengyel határon fekvő Balti-tengeri lengyel kikötővárosban, Swinoujscévelmben található cseppfolyós terminált összekötő tranzitvezeték. Európa így kevésbé függene az orosz gáztól, és ezzel együtt az orosz politikától.

A lap úgy tudja a dubrovniki találkozón Angela Merkel német kancellár is elvi támogatásáról biztosította a krki munkálatok felgyorsítását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 072 megtekintés

Videó: 49 062 605 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054503

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh