A kínai hatóság elérte, hogy a helyi cégeknek alacsonyabb licencdíjat kelljen fizetnie a technológiák használatáért.

A Qualcommot a kínai hatóságok a piaci versennyel ellentétes üzleti gyakorlat alkalmazásával vádolták meg és azt is a konszern szemére vetették, hogy kínai vevőit hátrányosan megkülönböztető díjakkal terhelte, illetve olyan licencért is díjat számolt fel, amire a fogyasztónak nem volt szüksége. A 14 hónapos vizsgálódást lezáró mostani megállapodás kitér nemcsak az egymilliárd dolláros büntetés megfizetésére, hanem arra is, hogy a cég kénytelen lesz körülbelül egyharmadával csökkenteni a licencdíjait. Ezzel az amerikai mobiltelefon-chip gyártó Kína történelmének eddigi legnagyobb összegű bírságát fizeti. A Qualcomm és a helyi Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) képviselői közötti egyeztetésekre még pénteken került sor, de a részletek csak most derültek ki.

"A Qualcomm gyakorlata akadályozta az innovációt és a technológiai fejlesztést, károsította a fogyasztók jogait és érdekeit, megsértette a kínai monopóliumellenes törvényeket" - állapították meg. A határozat szerint a cég visszaélt piaci dominanciájával, az amerikai vállalat elfogadta a döntést. A büntetést a vállalat 2013. évi bevételének 8 százalékában állapították meg. Az állami hatóság elvileg a bevétel 10 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat. A Qualcomm licencelési rendszerének lényege, hogy minden olyan partnervállalat, amely a társaság chipjeit alkalmazza cserébe biztosítja a saját szabadalmi jogait, így mindkét fél jól járhat. Ugyanakkor a partnercég vállalja azt is, hogy más Qualcomm-ügyfelektől sem követel licencdíjakat, ez pedig megakadályozza az állandó szabadalmi jogvitákat.

A Qualcomm az elmúlt öt esztendőben több mint 30 milliárd dollár bevételre tett szert a licencértékesítésből. A megoldásból profitáltak a különböző gyártók, például a Xiaomi is, mert így egyrészt átláthatóbbá válik a helyzet, másrészt nekik is gyakorlatilag alig kell szabadalmi jogdíjakat fizetniük. Japánban már 2009 óta elérhető egy ilyen keresztlicencelési modell.

Kínai közlés szerint a Qualcomm folytatni kívánja beruházásait Kínában. Derek Aberle, a cég elnöke azt nyilatkozta: örülnek, hogy a vizsgálat befejeződött és készek a rendkívül gyorsan bővülő 3G/4G technológia iránti igények kielégítésére. A cég egyébként már másutt is kénytelen volt hasonló vizsgálatokkal szembenézni. 2009-ben például a dél-koreai versenyhivatal 208 millió dollár megfizetésére kötelezte. Tavaly augusztusban kiderült, hogy Kína mellett az Európai Bizottság is vizsgálatot indíthat a gyártó ellen. A testület tisztázni akarja, hogy milyen üzleti praktikákat folytatott a konszern.

A kínai beszámolók emlékeztetnek arra, hogy az országban az elmúlt években fokozták a monopóliumellenes vizsgálatokat hazai és külföldi vállalatok körében, a trösztellenes törvény megsértőit jelentős összegekre bírságolták. Mindazonáltal megfigyelők szerint a nagy külföldi vállalatok elleni eljárások nem mellékesen a belföldi vállalatok versenyképességének megerősítését is szolgálják.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 156 217 megtekintés

Videó: 47 282 997 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6746052

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh