A világ olajkitermelése egyre jobban meghaladja a világpiaci keresletet, ami az amerikai készletek olyan szintű felhalmozódásához vezetett, hogy akár hónapokon belül elfogyhatnak a tárhelyek. A tárolókapacitás csökkenése pedig ismét nyomást helyezhet az olajárra, amely így akár újabb gyengülést is hozhat.

Egyre csak dagadnak a világ olajkészletei, miután az olaj iránti kereslet nem tud lépést tartani a kínálattal. 2014-ben mind a négy negyedév során meghaladta a kínálat a keresletet, ami mostanra oda vezetett, hogy az Egyesült Államokban csaknem megteltek a tárolók.

Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) legfrissebb adatai szerint az amerikai olajkészletek már 437 millió hordóra rúgnak. Egyes elemzők szerint ezzel már az elérhető tárolókapacitás 80 százaléka ki van használva. A felhalmozást egyébként magyarázhatja az is, hogy az olaj határidős árfolyama magasabb, mint a pillanatnyi árfolyam, így az olajkereskedőknek jobban megéri elraktározni, és később eladni.

Ivan Szapakowski, a Citigroup elemzője szerint hónapokon belül teljesen kimerülhetnek az elérhető tárhelyek. Ebben az esetben alternatív megoldást jelenthetnek a tankerhajók, ám ez jóval drágább megoldás, és például környezetvédelmi aggályok is felmerülhetnek.

Francisco Blanch, a Bank of America-Merrill Lynch elemzője szerint következő hetekben igen gyorsan gyarapodhatnak a készletek, hiszen a napi globális kínálat 1,4 millió hordóval haladja meg a napi keresletet. Ez a kínálat többlet ismét nyomást helyezhet az olajra, amely az elmúlt hetek felpattanása után ismét gyengülésbe kezdhetne. Blanch a WTI és a Brent árát is 30 dollár közelébe várja, míg Szapakowksi szerint egészen 20 dollárig visszaeshet mindkét nyersolaj árfolyama.

Az alacsony olajárak sokaknak okoz komoly fejtörést. Az OPEC országok rendkívüli ülést terveznek, amennyiben az olaj ára tovább esik. Az OPEC országok ugyan tavaly már megvitatták a kitermelés csökkentésének lehetőségét, amellyel mesterségesen növelhették volna az olaj árát, ekkor azonban még elvetették az ötletet a piaci részesedés elvesztésétől félve. Látva azonban a világpiaci trendeket, elképzelhető, hogy hamarosan erre is sor kerül.

Forrás: investor.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 693 583 megtekintés

Videó: 48 905 949 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023350

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh