Lezárják a szárazföldi és a kombinált tranzitútvonalakat a csapatok előtt.

Oroszország úgy döntött, nem engedi át területén az Afganisztánban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erőknek (ISAF) szánt utánpótlást - derül ki a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által hétfőn közzétett rendeletből.

Az orosz kormány internetes oldalán megjelent közlemény szerint lezárják a szárazföldi és a kombinált (vasúti, közúti és légi) tranzitútvonalakat az észak-atlanti szövetség egységei előtt.

A NATO és Oroszország között egyebek mellett az ukrajnai válság miatt rendkívül feszült a viszony.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11. terrortámadásokat követően kezdte meg katonai misszióját Afganisztánban, amely akkor a támadásokat elkövető al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fellegvára volt.

Bár Oroszország nem vett részt a műveletben, 2001-ben engedélyezte, hogy átrepüljenek területe felett a NATO afganisztáni erőit szállító repülőgépek, és 2008-ban beleegyezett abba, hogy vasúton is szállíthassanak utánpótlást az ISAF egységeknek az ország területén keresztül.

A nyugati országok a katonai beavatkozás zenitjén közel 130 ezres kontingenst állomásoztattak az országban. Mára azonban mindössze 12 500 külföldi - többségében amerikai - katona maradt Afganisztánban. Feladatuk elsősorban az afgán biztonsági erők kiképzése. Washington tervei szerint 2016 végéig összes katonáját kivonja Afganisztánból.

Forrás: magyarhirlap.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 073 393 megtekintés

Videó: 38 337 733 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5881145

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh