Csökkent az éhezők száma a világban, a tíz évvel korábbi 962 millióról 795 millióra - derült ki az ENSZ élelmezési szervezeteinek szerdán közzétett közös jelentéséből.

A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest 167 millióval kevesebb ember éhezik, 1990-1992-höz viszonyítva pedig egyenesen 216 millióval csökkent az éhezők tábora, ugyanakkor még mindig megközelítőleg minden kilencedik embernek nem jut elegendő élelem. A fejlődő országok többségében is sikerült visszaszorítani az éhezők arányát, de Afrikában emelkedett a számuk, s az elégtelenül táplálkozó 795 millió emberből 780 millió továbbra is a világ fejlődő térségeiben él.

A római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Világélelmezési Program (WFP) valamint a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD) közös 2015-ös jelentése szerint a világ 129 fejlődő országából 72 tudta teljesíteni az Egyesült Nemzetek által 2000-ben elfogadott úgynevezett Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések közül azt, hogy az éhezők száma 2015-re a felére csökkenjen. A fejlődő országokban az éhezők, vagyis azoknak az aránya, akik nem képesek "az aktív és egészséges élethez szükséges táplálékhoz jutni", 12,9 százalékra csökkent a huszonöt évvel ezelőtti 23,3 százalékról.

Az éhezők aránya mindenekelőtt Latin-Amerikában csökkent, ahol az 1990-es 14,7 százalékról 4,7 százalékra esett vissza, valamint Közép- és DélKelet-Ázsiában és a Kaukázus térségében. Ugyanakkor Afrikában rosszabbodott a helyzet: 1990-hez képest kétszer annyi afrikai ország, jelenleg huszonnégy képtelen megfelelő mennyiségű táplálékot biztosítani a lakosságának. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember éhezik.

A jelentés szerint az éhezés elleni küzdelem "kulcseszközének" a gazdasági fejlődés számít, de csakis akkor, ha ez inkluzív, vagyis ha javítani képes a társadalom gyengébb rétegeinek életszínvonalát. "A Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések teljesítése bizonyítja, hogy az éhezés felszámolása lehetséges. Mi legyünk a Zéró Éhezés generációja!" - kommentálta az eredményeket José Graziano Da Silva, a FAO főigazgatója. Kanayo F. Nwanze az IFAD elnöke hozzátette, hogy az éhezést nem ismerő világ megteremtése érdekében a fejlődő térségek vidékfejlesztésébe kell befektetni, mivel ott él a legtöbb szegény és éhező ember. A nemzetközi élelmezésügyi szervezetek elemzése szerint 2015-re a globális gazdasági helyzet miatt nem sikerült felszámolni a világszintű éhezést, de megnehezítette az éhezés elleni küzdelmet a szélsőséges éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák gyakorisága, a politikai stabilitás hiánya és a polgárháborúk is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 948 megtekintés

Videó: 48 306 935 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921494

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh