Görögországnak hamarosan a hitelezők ajánlata és a csőd között kell döntenie, kezd kritikusra fordulni a helyzet, az országnak folyósított mentőprogram 11 nap múlva véget ér, és az egyeztetések négy hónap után sem vezettek eredményre - figyelmeztetett pénteken közzétett videoüzenetében Donald Tusk, az Európai Tanács és az eurózóna-csúcstalálkozó elnöke.

Tusk megemlíti, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek csütörtöki tanácskozása sem tudta feloldani a patthelyzetet.

"Véget kell vetni annak a játszmának, hogy ki rántja el előbb a kormányt az egymás felé száguldó autókban, és véget kell vetni az egymásra mutogatásnak. Ez ugyanis nem játék és nincs is idő játszmákra. Ez a valóság, valós következményekkel, mindenekelőtt a görögök számára" - fogalmaz üzenetében a korábbi lengyel miniszterelnök.

Mint mondja, ezért döntött úgy, hogy hétfőre összehívja az eurózóna tagországainak állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli csúcsértekezletét, melynek célja, hogy mindenki világosan megértse a többiek álláspontját és döntéseinek következményét. Tusk szerint le kell számolni azokkal az illúziókkal, hogy a csúcstalálkozó varázsütésre megold majd mindent, nem fognak részletes technikai tárgyalásokat kezdeni, az a pénzügyminiszterek feladata.

"Közel az a pont, amikor a görög kormánynak választania kell, hogy elfogadja azt, ami szerintem egy jó ajánlat a további támogatásra, vagy a csőd felé veszi az irányt. Végső soron ezt a döntést a görögöknek kell meghozniuk, nem is hozhatja meg más, és a felelősség is a görögöké" - nyomatékosítja Tusk, aki szerint a hátralévő pár napot bölcsen kellene felhasználni.

A rendkívüli csúcs előtt újra összeül az Eurogroup

Az eurózóna állam- illetve kormányfőinek hétfő estére összehívott rendkívüli csúcstalálkozóját megelőzően, hétfőn délután újra összeül a közös pénzt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozása, az Eurogroup - jelentette be pénteken az egyik népszerű mikroblog oldalon keresztül a tanácskozáson elnöklő holland pénzügyminiszter, Jeroen Dijsselbloem.

Miután csütörtökön nem tudtak megállapodni a Görögországnak nyújtandó segítség utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének folyósításához szükséges görög gazdasági reformintézkedésekről, Donald Tusk, az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács, valamint a rendkívüli csúcstalálkozó elnöke összehívta az eurót használó tagállamok vezetőit, mert úgy látja: "eljött az ideje, hogy Görögország helyzetét sürgősen megvitassuk a legmagasabb politikai szinten".

Michel Sapin francia pénzügyminiszter a 28-ak tárcavezetőinek mai luxembourgi tanácskozása előtt rámutatott, hogy egy ilyen csúcstalálkozót a pénzügyminisztereknek kell előkészíteniük, ezért mindenképpen szükséges az Eurócsoport összehívása is.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter kitért arra is, hogy az Eurócsoportban február 20. óta nem született újabb dokumentum Görögországról, pedig a csúcshoz kellene készíteni egy technikai vázlatot, javaslatot. Az Eurócsoport februárban abban állapodott meg, hogy az összességében 245 milliárd eurós segítségnyújtási és reformprogram lejártát február végéről június végére halasztják, Athén nem fordíthatja visszájára a korábban meghozott intézkedéseket, és nem tehet olyan egyoldalú lépéseket, melyekkel ellehetetlenítené a program sikeres megvalósítását, emellett hiteles reformprogrammal áll elő, melyért cserébe hozzájuthat az utolsó részlethez. Ezzel gyakorlatilag Athén négy hónap haladékot kapott, de a reformprogramról nem sikerült megállapodni a hitelezőkkel.

Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ha a hétvége folyamán nem sikerül dűlőre jutni, s a csúcs előkészítetlenül ül össze, az nem igazán konstruktív.

"Nem tudjuk, várható-e Athénból bármilyen új javaslat. Így politikai szintre emelni a dolgokat, ahogyan a görögök teszik, nyilvánvalóan kétélű fegyver" - vélekedett Schelling.

Rimantas Sadzius litván miniszter szintén világossá tette: Görögországnak először technikai szinten kellene megállapodnia a számokról és konkrét intézkedésekről a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselőivel. Ez az, ami hónapok óta nem sikerül. Sadzius szerint csak ezt tudná érdemben megtárgyalni az Eurócsoport, miközben az tagállami vezetők tisztázhatják a politikai kérdéseket.

A program jelen állás szerint így június 30-án véget ér, ugyanazon a napon, amikor Görögországnak másfélmilliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek. Mostanra pedig világossá vált, hogy Görögországnak ehhez nincs elég pénze. Az Eurócsoport elnöke csütörtökön arra az álláspontra helyezkedett, hogy megállapodás hiányában már nincs idő arra, hogy Görögország időben megkaphassa a pénzt.

Christine Lagarde, az IMF vezetője szintén csütörtökön Brüsszelben közölte: ha Athén nem fizet időben, azt az IMF elmaradásként fogja kezelni, nem ad haladékot, s Athén nem juthat több pénzhez a valutaalaptól, míg azt nem tudja rendezni. Hitelminősítők ugyanakkor tudatták, hogy ezt nem tekintenék államcsődnek, mert számukra csak a magánhitelezők felé fennálló tartozások kiegyenlítése számít, a hivatalos kölcsönök nem teljesítését hivatalosan nem tekintenék csődeseménynek.

George Osborne, az euróövezeten kívüli Egyesült Királyság pénzügyminisztere sürgette, hogy Athén állapodjon meg hitelezőivel. Saját adófizetőit és választópolgárait igyekezett megnyugtatni, mondván: országa minden intézkedést megtett a gazdaság biztonságának szavatolása érdekében, hogy meg tudjon küzdeni a külső kockázatokkal.

"Bízunk a legjobban, de most a legrosszabbra is fel kell készülnünk" - hangoztatta a brit pénzügyminiszter.

A görögök kilépését az válthatja ki, ha az Európai Központi Bank, amely jelenleg úgynevezett rendkívüli likviditási segítségnyújtással (ELA) tartja fenn a görög bankok fizetőképességét, nem lesz képes ezt folytatni. Csak csütörtökön egymilliárd eurónyi betét szivárgott el a bankokból, és az is felmerült: előfordulhat, hogy a görög pénzintézetek hétfőn már nem tudnak kinyitni. Ha viszont az eurózóna jegybankja, az EKB nem tudja biztosítani a bankrendszer likviditását, akkor ezt a görög jegybanknak kell megtennie. Az viszont csak úgy lehetséges, ha Athén saját törvényes fizetőeszközt vezet be, amivel de facto kilép az eurózónából.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 121 megtekintés

Videó: 48 312 392 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922389

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh