Felavatására készül Oroszország új, távol-keleti Vosztocsnij űrállomása: az első rakétafellövést a tervek szerint szerda hajnalban, közép-európai idő szerint 3 óra 1 perckor hajtják végre.

A Szojuz-2.1a hordozórakéta Volga manőverező fokozata három, egyetemi diákok és kutatók által konstruált műholdat (SamSat-218D "nanoszputnyik", Mihajlo Lomonoszov, Aiszt-2D) állít majd Föld körüli pályára.

A második felbocsátást csak jövőre tervezik, mert az Amúr térségében létrehozott űrállomás "munka-üzemmódba" állítása időt vesz igénybe.

Vosztocsnijt Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte és elmondta, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják, általa csökkentve a kazahsztáni Bajkonurtól való függőséget. A Vosztocsnijból felbocsátott rakéták kezdeti repülési pályája nem halad át sem sűrűn lakott orosz, sem más országokhoz tartozó területek fölött, és a hajtómű leváló fokozatainak darabjai is szinte lakatlan orosz területekre, illetve nemzetközi vizekbe hullnak majd vissza.

Az első startot eredetileg 2015 végére tervezték, az űrhajósok első felbocsátását pedig 2018-ra, de az építési munkálatok elhúzódtak és Vlagyimir Putyin elnök az átütemezés mellett döntött. Embert szállító űrhajó a tervek szerint 2023 után száll majd fel Vosztocsnijból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 815 332 megtekintés

Videó: 39 768 660 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5968662

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh