Binali Yildirim török miniszterelnök bejelentése szerint Törökországban összesen 76597 embert függesztettek fel, 4897 személyt pedig végleg menesztettek posztjáról a puccskísérletet követően.

Az Anadolu hírügynökség beszámolt Yldirim szombati beszédéről, melyben részletezte, hogy az úgynevezett Fethullahista Terrorszervezettel való leszámolás eddig több mint 50000 embert érintett Törökországban, mert a szervezet a július 15-i puccsot megelőzően áthálózta az államigazgatást, a hadsereget, de az oktatást is. Több mint 81 ezer alkalmazottat függesztettek fel vagy menesztettek a puccsot követően a Fethullah Gülen szervezetével való közvetlen kapcsolat, vagy a puccskísérletben való közvetlen/közvetett részvétel miatt. Yldirim elmondása szerint a menesztett személyek közül több mint 3000 fő katona.

Július 15-én Törökországban puccskísérlet történt, melynek során külföldi befolyás alatt álló katonai körök megkísérelték a kormány megbuktatását. A fegyveres összecsapások során 240 ember veszítette életét, és több mint kétezer volt a sérültek száma.

A puccskísérlet leverését követően, július 16-án a török munkaügyi miniszter a HaberTurknek adott interjú során arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok próbálta erőszakos úton megdönteni a török kormányt. Július 17-én a kormányfő, Binali Yildirim azt mondta, országa hadban áll minden olyan állammal, ami nyíltan a puccsisták oldalára áll. Később a Yeni Safak napilap címlapon hozta a NATO Nemzetközi Biztonsági Erői (ISAF) parancsnokának fotóját, akit azzal vádoltak, hogy közvetlen irányította a július 15-i puccskísérletet. Az Incirlik légibázis parancsnokát szintén letartóztatták, mert támogatta a kormány elmozdítására tett kísérletet.

Forrás: hidfo.ru Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 081 megtekintés

Videó: 48 322 876 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923824

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh