Cáfolta a washingtoni Fehér Ház hétfőn Donald Trump megválasztott elnök azon állítását, hogy tömeges választási csalás történt egyes szövetségi tagállamokban az amerikai elnökválasztáson.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest a szokásos napi sajtótájékoztatóján cáfolta, hogy tömeges választási csalások történtek, szerinte erre nincs bizonyíték.

Azt követően ugyanis, hogy Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje támogatásáról biztosította a Zöldek kezdeményezését a voksok újraszámlálására három államban, Donald Trump megválasztott republikánus párti elnök vasárnap szintén azt állította, hogy választási csalások történtek New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában. Trump Twitter-üzenetben hangsúlyozta, hogy ha ezekben az államokban nem voksoltak volna illegális bevándorlók - akiknek nincs szavazati joguk -, akkor a közvetlen szavazatok többségét is ő nyerte volna (nem csupán az elektorokét).

A Fehér Ház korábban azt is cáfolta, amit a Zöldek volt elnökjelöltje, Jill Stein állított, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban választási csalás történhetett, mert azokban a körzetekben, ahol elektronikusan voksoltak, a számítógépes rendszert külföldről hackertámadás is érhette és ez befolyásolhatta a választási eredményt. Steinnek a szavazatok újraszámlálását célzó kezdeményezését - amelynek költségeire a politikusnő csaknem négymillió dollárt összegyűjtött - a Fehér Ház nem tartotta helyénvalónak, leszögezve, hogy sehol, egyetlen szövetségi államban sem történt választási csalás és a számítógépes rendszereket sehol egyetlen hackertámadás sem érte.

Hillary Clinton szakított a Fehér Házzal ennek megítélésében, s nemcsak támogatásáról biztosította Stein kezdeményezését, hanem egyik ügyvédje a The Washington Post című lap vasárnapi számában közölte, hogy a Clinton-kampánycsapat tevékenyen részt is vesz az újraszámlálásban. A voksok újraszámlálása egyébként Wisconsinban megkezdődött, Pennsylvaniában pedig várhatóan a héten megindul. Közben sajtóértesülések arról is szólnak, hogy Hillary Clinton a választás után csakis Barack Obama demokrata párti elnök telefonhívását követően volt hajlandó elismerni vereségét.

Forrá: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 634 901 megtekintés

Videó: 48 831 881 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010573

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh