Ausztrália megszünteti a külföldiek körében igencsak népszerű szponzorált munkavállalói vízumot és helyette egy új ideiglenes programot vezet be, amelyhez magasabb szintű angoltudás és szakismeretek szükségeltetnek majd – mondta Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök kedden.

Az egyre kisebb népszerűségnek örvendő Turnbull elutasította azokat a feltételezéseket, hogy az új vízumpolitikai szabályozásokkal a szélsőjobboldali, nacionalista politikát képviselő pártoknak akart volna kedvezni, ám egy Facebook bejegyzésben a miniszterelnök így fogalmazott: „A reformoknak egyszerű célja van: ausztrál munkaerő és ausztrál értékek”.

Turnbull szerint a változtatások miatt egyrészt Ausztrália vonzóbb helynek tűnik majd a képzettebb munkaerő számára, másrészt a vállalatok országszerte inkább ausztrálokat fognak foglalkoztatni az olcsó, külföldi munkaerő helyett, akik a régebbi, 457-es vízumprogram keretében érkeztek.

„Igaz, hogy bevándorlási nemzet vagyunk, de attól még tény: az ausztrál dolgozóknak elsőbbséget kell élvezniük az ausztrál munkahelyeken. Többé nem engedélyezzük, hogy a 457-es vízummal rendelkezők egyenes úton olyan munkához jussanak, melyet akár ausztrál munkavállalók is elvégezhetnének” – fogalmazott.

A 457-es, úgynevezett szponzorált munkavállalói vízum

A 457-es napjaink legtöbbet vitatott vízuma. Erre a vízumra jelentkeznek a legtöbben és a megadási ráta is ennél a fajtánál a legmagasabb.

A 457-es vízumot a Howard-kormány vezette be 1996-ban. Elsődleges célja az volt, hogy az ausztrál munkaerőpiacon létrejött ideiglenes munkaerőhiányt gyorsan és hatékonyan betöltse. Teltek az évek, szigorodtak a szabályok – az utóbbi években egyre gyakrabban –, ennek ellenére mind a mai napig politikai csatározások középpontjában áll, a pártok ugyanis előszeretettel használják fel kampányharcaikban.

Miért ez a legvitatottabb vízum?

A válasz nagyon egyszerű. A szponzor cégek nem csak akkor alkalmazzák ezt a vízumfajtát, amikor nem találnak elegendő helyi munkaerőt egy nagyobb projektre. Akkor is ehhez a vízumfajtához nyúlnak, amikor egyáltalán nem találnak szakembert az adott munkára. Évek alatt kialakult az az általános nézet és tapasztalat a vállalatok körében, hogy a külföldi munkaerő nem csak szakmailag képzettebb, de lojálisabb és sokkal megbízhatóbb is, így a munkáltatóknak érdekében állt inkább külföldi munkaerőt behozni, mint a saját „portájukon” jobban körül nézni.

A másik ok, hogy az esetek nagy részében már nem ideiglenesen, hanem végleg betöltik a munkaerőhiányt. Ugyanis a 457-es vízumról egyenes út vezet az állandó lakosi státusz (PR), majd az állampolgárság megszerzéséhez.

Most azonban úgy néz ki, vége ennek a korszaknak, mivel „a 457-es elvesztette a hitelességét”. Turnbull ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azokat a külföldi munkavállalókat, akik a régi rendszer szerint kapták a vízumukat és már egy ideje Ausztráliában dolgoznak, nem érintik az új szabályozások. Ez körülbelül 95 ezer embert jelent.

Az új ideiglenes munkavállalói vízumot két évre adják majd, valamint jelentősen – körülbelül kétszázzal – csökkentik a foglalkozások számát, melyekre kiadható. A vízumot további négy évvel meg lehet hosszabbítani, ám ez magasabb szintű angol nyelvtudást igényel.

Forrás: kitekinto.hu / uk.reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 711 397 megtekintés

Videó: 48 924 102 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026664

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh